Hlavní obsah

Odpor Libanonců proti Hizballáhu roste. Armáda by ho měla vypudit, žádá patriarcha

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libanonská armáda by měla převzít plnou kontrolu nad jižní částí země, baštou šíitského hnutí Hizballáh, a zabránit odpalování raket z libanonského území na Izrael. Prohlásil to maronitský patriarcha Bešara Butrus Rahí, který podle médií vyjádřil mínění libanonské křesťanské komunity.

Foto: Mohammad Zaatari, ČTK/AP

Libanonská armáda zabavila minulý pátek auto s raketometem, který Hizballáh využíval při ostřelování Izraele.

Článek

Patriarcha podle libanonské národní agentury (NNA) reagoval na nejnovější přestřelky mezi Hizballáhem a izraelskou armádou.

Radikálové během nich odpálili desítky raket, které zlikvidoval izraelský protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole).

S ostřelováním židovského státu nesouhlasí ani libanonští drúzové. Po pátečním útoku z oblasti Šúája se bojovníkům Hizballáhu a jejich náklaďáku s raketami postavili do cesty. „Oni zmizí, ale nás bude ohrožovat odvetná palba,“ vysvětloval jeden z vesničanů.

Od nás na Izrael nestřílejte! Naštvaní libanonští vesničané vypráskali ozbrojence Hizballáhu

Blízký a Střední východ

Izrael považuje šíitský Hizballáh, podle něj podporovaný z Íránu, za bezprostřední hrozbu. Experti odhadují, že hnutí má přes 130 000 raket a střel schopných zasáhnout jakékoli místo v židovském státě.

Reklama

Výběr článků

Načítám