Hlavní obsah

Tisíce demonstrantů protestují ve východním Jeruzalémě

– Jeruzalém

Zhruba 3000 izraelských a palestinských demonstrantů se v sobotu večer shromáždilo v arabské čtvrti Šajch Džarrá ve východním Jeruzalémě, aby protestovali proti izraelské kolonizaci této části města. O demonstraci informovala agentura AFP jako o nejvýznamnějším mítinku proti kolonizaci v Jeruzalémě za několik desítek let.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Článek

Demonstranti svolaní několika pacifistickými a krajně levicovými hnutími mávali izraelskými i palestinskými vlajkami s nápisem "šalom" (mír). Provolávali také hesla jako "Ne etnickým čistkám" nebo "Obyvatelé Šajch Džarrá nezoufejte, zavřeme cestu kolonizaci".

Policie původně chtěla dnešní shromáždění zakázat, po odvolání k nejvyššímu soudu ale bylo povoleno. Policie nicméně nasadila k dohledu nad ním početné síly.

Výrazné napětí panuje už několik dní ve Starém městě u Zdi nářků i v řadě arabských čtvrtí v Jeruzalémě v důsledku srážek mezi palestinskými demonstranty a izraelskými policisty.

Několik palestinských rodin ze Šajch Džarrá bylo totiž v minulých měsících vyhnáno s odůvodněním, že jejich domy patřily před vznikem státu Izrael v roce 1948 Židům. Potyčky vyvolalo také nedávné oznámení premiéra Benjamina Netanjahua, že se Izrael chystá zanést na svůj seznam národního dědičtví dvě významné svatyně na západním břehu Jordánu.

Střety od pátku

Střety se silně rozhořely v pátek, kdy policie zatkla osm palestinských demonstrantů a zraněno bylo 15 izraelských policistů a asi 30 osob na palestinské straně. Policie použila proti demonstrantům gumové projektily a slzný plyn.

Východní část Jeruzaléma Izrael obsadil během červnové války v roce 1967. Později ji anektoval a postavil tam přes deset nových čtvrtí, v nichž žije přes 200.000 Izraelců.

Mezinárodní společenství tuto anexi nikdy neuznalo. Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího samostatného státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám