Hlavní obsah

Tak rychle to nepůjde. Írán zastavil demontáž centrifug na obohacení uranu

– Teherán

Írán přestal rozebírat centrifugy na obohacování uranu ve dvou jaderných elektrárnách. Stalo se tak krátce poté, co íránský prezident Hasan Rúhání obdržel dopis, v němž si konzervativní zákonodárci stěžovali, že demontáž centrifug v rámci naplňování mezinárodní dohody probíhá příliš rychle. S odvoláním na íránská média to napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Nejvyšší duchovní vůdce Íránu Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

"Proces (rozebírání centrifug) byl zastaven," sdělil bez dalšího upřesnění tiskové agentuře ISNA šéf íránské národní bezpečnostní rady Alí Šamchání.

Tamní vláda minulý týden oznámila, že v souladu s červencovou smlouvou se světovými mocnostmi o omezení íránského jaderného programu začala rušit neaktivní centrifugy v jaderných provozech na obohacování uranu v Natanzu a Fordo. [celá zpráva]

Rychlejší než řekl Chameneí

Dvacítka konzervativních poslanců ale vzápětí prezidentovi napsala, že proces probíhá rychleji, než jak stanovil íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Mezinárodní dohoda zavazuje Írán zpomalit jaderný program, aby se vyloučila možnost, že vyrobí atomovou bombu.

Írán od počátku rozhovorů tvrdí, že o to neusiluje, ale některé z jeho aktivit nejsou dostatečně vysvětleny a vyvolaly toto podezření.

Výměnou za omezení jaderného programu mají být zrušeny mezinárodní sankce proti Teheránu.

Dohoda s mocnostmi

Dohodu, které po letech jednání s Teheránem v červenci dosáhly Spojené státy, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo, v říjnu podpořil v hlasování íránský parlament i Chameneí. Měl ale výhrady a podmínky.

Konzervativci v parlamentu podle Reuters přesto dál brojí proti dohodě, kterou prosadili umírnění politici v zemi v čele s Ruháním. Vidí v ní íránskou kapitulaci vůči Západu.

Reklama

Související články

Íránci začali odstavovat centrifugy

Írán začal odstavovat odstředivky pro obohacování uranu, oznámil v pondělí šéf státního úřadu pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Írán tak naplňuje dohodu...

Výběr článků

Načítám