Hlavní obsah

Syrští Kurdové bojují o věznici obsazenou IS. Padlo tam už 181 lidí

Damašek

Jednotky syrských Kurdů se snaží na severu země dostat do věznice, v níž se zabarikádovali vězni z teroristické organizace Islámský stát (IS). Boje trvají od minulého čtvrtka. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že v nich přišlo o život 181 lidí: 124 extremistů, 50 kurdských vojáků a sedm civilistů.

Foto: Baderkhan Ahmad, ČTK/AP

Jeden z bojovníků jednotky syrských Kurdů v Hasace

Článek

Bojovníci IS, kteří jsou na svobodě, minulý čtvrtek na věznici zaútočili, aby z ní osvobodili spolubojovníky. Věznice je v Hasace a střeží ji Kurdové, kteří se podíleli na porážce IS v Sýrii.

SOHR, která získává informace od lidí z místa, oznámila, že Kurdové postupně „čistí” věznici a její okolí. V noci byly slyšet boje. SOHR akci označuje za nejdůraznější útok IS po jeho porážce z roku 2019. Od pondělka Kurdové osvobodili 32 zaměstnanců věznice, které členové IS zajali. Vyzvali vzbouřené vězně, aby se vzdali.

Podle agentura AFP a šéfa SOHR Rmího Abdar Rahmána jeden ze syrských členů IS s Kurdy vyjednává a za ukončení bojů požaduje ošetření zraněných extremistů. Zahraniční členové IS s tím ale nesouhlasí.

Kurdové považují záležitost z vojenského hlediska za ukončenou. V zařízení, které bývalo školou, je zadržováno na 3500 lidí. Jsou mezi nimi členové IS včetně cizinců a také nezletilých.

Správa syrského poloautonomního Kurdistánu vyzvala mezinárodní společenství, aby pomohlo a zabývalo se problémem IS, který se snaží obnovit své bývalé bojové síly. "To je mezinárodní problém a my sami ho nevyřešíme," sdělil zástupce této správy Abdal Karím Umar.

Reklama

Výběr článků

Načítám