Hlavní obsah

Syrský premiér vyvázl z atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Na syrského premiéra Vaíla Halkího v pondělí spáchali v metropoli Damašku atentát. Auto naložené výbušninami explodovalo ve chvíli, kdy kolem projížděl v koloně. Premiér přežil a neutrpěl žádná zranění, uvedla syrská státní televize. Výbuch si ale podle ní vyžádal zraněné i oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrský premiér vyvázl z atentátu bez zranění a zúčastnil se jednání vlády Video: Reuters

 
Článek

Syrská exilová opozice oznámila, že při útoku přišel o život jeden z Halkího strážců. Obětí však může být i více. Agentura SANA ohlásila, že si atentát vyžádal životy několika civilistů.

"Teroristický útok v Mazze byl pokusem zasáhnout konvoj předsedy vlády. Doktor Vaíl Halkí je v pořádku a nic se mu nestalo," oznámila televize s tím, že atentát byl spáchán na rušné ulici.

Foto: HOPD, ČTK/AP

Autobus poškozený při atentátu na syrského prezidenta

Svědci uvedli, že na místě atentátu, ze kterého stoupal černý sloup dýmu, hořel osobní automobil a autobus.

Podle syrské tiskové agentury byl atentát spáchán s pomocí nálože umístěné v automobilu a odpálené na dálku.

Foto: HOPD, ČTK/AP

Oběť atentátu na syrského premiéra

Provládní televizní stanice Al-Ichbáríja přinesla po atentátu záběry Halkího na pracovní schůzce. Měl to být důkaz toho, že je premiér nezraněn. Agentura AP konstatovala, že se premiér po schůzce na těchto záběrech o útoku nezmínil, a že záběry možná nepocházely z pondělí.

Ve čtvrti Mazza je mnoho vládních a vojenských institucí a také rezidencí vládních činitelů. Stanice Al-Džazíra atentát považuje za odvážnou akci a také za důkaz dobré informovanosti pachatelů, protože znali čas a trasu Halkího konvoje.

Syrská opozice se pokusila několikrát o útoky na vysoké vládní představitele. Loni v červenci zahynul při atentátu na budovu národní bezpečnosti v Damašku ministr obrany Dáud Radžha a jeho náměstek a švagr prezidenta Bašára Asada Ásif Šaukat.[celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Syrský premiér Vail Halkí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám