Hlavní obsah

Syrskou základnu zasáhla méně než polovina amerických raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Americké střely Tomahawk, které nechal šéf Bílého domu Donald Trump odpálit na syrskou leteckou základnu Šajrát, usmrtily 16 lidí včetně čtyř dětí. V pátek o tom informovala syrská státní tisková agentura SANA. Rusko uvedlo, že z 59 vypálených střel s plochou dráhou letu syrskou základnu Šajrát zasáhlo 23. Kam doletěly další, není známo. Podle různých údajů zničily šest až devět letadel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terčem amerických náletů se stala letecká základna Šajrát v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

„Bilance je sedm mrtvých vojáků a devět mrtvých civilistů, mezi nimi čtyři děti z obcí poblíž letecké základny, na kterou dopadly střely," sdělil telefonicky guvernér provincie Homs Talál Barazí nezávislé novinářce Natalii Sanchaové. Z jejího twitterového účtu citoval španělský deník El País.

O dalších škodách i počtu střel, která zasáhly základnu informoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov: „Podle ruských prostředků kontroly na syrskou základnu doletělo jen 23 raket. Místo dopadu ostatních 36 křídlatých střel je neznámé.“

To ukazuje, že bojová efektivita amerického masivního raketového úderu proti syrské základně byla velmi nízká, rýpl si do Američanů generál Konašenkov. Pohrozil, že syrská protivzdušná obrana bude posílena: „Pro ochranu nejcitlivějších objektů syrské infrastruktury budou v nejbližší době podniknuta komplexní opatření s cílem zvětšit a zesílit efektivitu systému protivzdušné obrany syrských ozbrojených sil.”

V Sýrii jsou už od roku 2016 baterie systému protivzdušné obrany S-300.

Podle Konašenkova bylo zničeno jen šest letadel: „Při úderu byl zničen sklad materiálně technického zabezpečení, učebna, jídelna, šest MiGů-23, které se nacházely v opravárenských hangárech a radarová stanice. Vzletová a pojížděcí dráha a syrská letadla na stojánkách nebyly moc poničeny.“

Ruská televize Rossija 24, která přinesla záběry zničené základny, na nichž byly vidět trosky a krátery, uvedla, že bylo zničeno devět letadel. Libanonská televize informovala, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu svých letadel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americké střely podle Damašku zabily devět civilistůVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám