Hlavní obsah

Syrské boje se přenesly do Bejrútu

Bejrút

Více než rok trvající občanská válka v Sýrii se postupně rozšiřuje do Libanonu. V noci na pondělí boje poprvé zasáhly Bejrút, kde si vyžádaly dva mrtvé, uvedla BBC. Propukly mezi sunnity podporujícími a odmítajícími režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Mohamed Azakir , Reuters

Vrak auta poškozeného v bojích

Článek

V neděli byli zastřeleni dva prosyrští šejci, jejichž smrt je přičítána Hnutí pro budoucnost opozičního libanonského vůdce Saada Harírího, který je proti Asadovi. To vedlo k násilnostem, které trvaly celou noc. Po většinu doby bylo ve městě slyšet rachot střelných zbraní a exploze granátů.

Foto: Sharif Karim , Reuters

Libanonští policisté u vraku auta zničeného při bojích

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Sunnité zapálili v ulicích barikády z pneumatik.

Harírího příznivci zablokovali hlavní ulice, kde zapálili pneumatiky. Ohnivé barikády zlikvidovaly bezpečnostní síly. Klid nastal poté, co se byla v ohniscích napětí rozmístěna armáda.

Foto: Mohamed Azakir , Reuters

Vrak auta v Bejrútu

Foto: ČTK/AP

Pohled na lidi shromážděné u budovy poškozené boji

Je to poprvé, kdy boje motivované občanskou válkou v Sýrii zasáhly Bejrút. Pět obětí si vyžádaly v přístavu Tripolis nedávné střety mezi syrskými sunnity, odmítajícími Asada, a jeho alávitskými příznivci. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Libanonec na skútru míjí vyhořelé auto.

Protisyrské nálady v Libanonu  jsou silné, protože po občasné válce v Libanonu byly v zemi syrské jednoty. Stáhly se až v roce 2005 po atentátu na otce Saada Harírího Rafika, který vyvolal silné protisyrské bouře. Spekulovalo se, že za atentátem stály syrské tajné služby, zřejmě jej ale spáchalo šíitské hnutí Hizballáh.

Poslední vývoj vyvolává obavy, aby Libanon opět neupadl do občanské války jako v sedmdesátých letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám