Hlavní obsah

Syrská vojska pronikla na okraj Palmýry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/damašek

Syrská vládní vojska a provládní milice bojující s radikály z organizace Islámský stát ve středu pronikly až na okraj starobylého města Palmýra. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na exilovou organizaci SOHR monitorující dění v Sýrii.

Foto: Sandra Auger, Reuters

Palmýra

Článek

„Režimní síly jsou nyní dva kilometry od jižního okraje Palmýry a pět kilometrů od západního,“ řekl ředitel SOHR Ramí Abdal Rahmán agentuře AFP. Podařilo se jim to poté, co za podpory ruského a syrského letectva obsadily většinu z klíčového návrší u města, napsala agentura Reuters.

Syrská státní agentura SANA je opatrnější a v úterý zmiňovala jen boje v okolí Tadmuru, což je moderní část Palmýry a v nedalekém Karajtínu na půl cestě z Damašku do Palmýry.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Syrská vojska se snaží obsadit Palmýru, aby si otevřela cestu na Dajr az-Zaur, u něhož stále drží obklíčená jednotka vládních sil letiště.

Odborník na Sýrii z Univerzity v Edinburghu Thomas Pierret pochybuje, že by vládní vojska byla schopná postoupit dál, i kdyby obsadila Palmýru. „Nezapomínejme, že bez ohledu na postup v Palmýře režim stále svádí těžké boje v poušti západně od Palmýry a ve východních částech provincií Homs a Hamá.

Osvobození Palmýry by však bylo vítězstvím pro režim Bašára Asada. „Symbolicky by bylo velké, umožnilo by režimu vystupovat jako ochránce antických památek v Palmýře, i kdyby to bylo za cenu, že by obrátilo moderní část města v trosky,“ dodal pro AFP Pierret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám