Hlavní obsah

Syrská vláda útočí na Halab ze vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Nejméně osm obětí včetně tří dětí z jedné rodiny si vyžádal v pondělí nálet na čtvrti syrského města Halab, které jsou pod kontrolou protivládních vzbouřenců. Zasaženy byly dvě budovy u citadely ve čtvrti Maadi na jihu Halabu. Jedna se zcela zřítila.

Foto: ČTK/AP

Odstraňování trosek po náletu na Halab z 29. září

Článek

Amatérské video podle agentury AP zachytilo lidi prohledávající sutiny a pátrající po možných přeživších. Předpokládá se, že počet obětí vzroste, protože další lidé budou pohřbeni pod troskami.

Syrské letectvo při útoku nasadilo proudová letadla, která použilo už v neděli, kdy při bombardování zahynulo dítě.

Nálet byl podniknut po celonočních bojích, které probíhaly v několika čtvrtích Halabu.

Foto: ČTK/AP

Následky náletu na Halab, podniknutého 29. září

Více než dvouměsíční bitva o třímiliónový Halab, který byl kdysi baštou prezidenta Bašára Asada, je klíčová jak pro režimní síly, tak pro opozici.

Boje a bombardování jsou také hlášeny z některých čtvrtí Damašku, z Dajr az-Zauru, Homsu, Hamá nebo Dará. Tam bylo při střelbě vládních vojáků podle opozičních zdrojů zabito pětileté dítě.

Útoky byly podniknuty krátce předtím, než zvláštní vyslanec OSN Lakhdar Brahimi vystoupí před Radou bezpečnosti, kde bude hovořit o svých jednáních se syrským prezidentem Bašárem Asadem. V sobotu už mluvil s generálním tajemníkem organizace Pan Ki-munem. Oba se shodli na tom, že konflikt představuje "narůstající nebezpečí pro mír a stabilitu v celé oblasti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám