Hlavní obsah

Syrská vláda kývla na další mírová jednání, boje s rebely však pokračují

• Aktualizováno

Představitelé syrské vlády se zúčastní nadcházejícího kola mírových rozhovorů o Sýrii, které by mělo začít ve čtvrtek 23. března v Ženevě. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámil náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Vyjádřil naději, že na jednání přijedou i zástupci syrské ozbrojené opozice. Do toho přicházejí zprávy o pokračování krvavých bojů na předměstí Damašku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vládní jednotky a syrští rebelové spolu bojují na východě DamaškuVideo: Reuters

 
Článek

Podle Bogdanova zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který se snaží zprostředkovat politickou dohodu mezi válčícími stranami v Sýrii, navštíví ještě před ženevskými rozhovory Moskvu.

Čtvrté kolo ženevských mírových rozhovorů, které skončilo 3. března, žádný průlom v jednání nepřineslo. Úspěchem ale bylo, že tentokrát ani jedna ze znepřátelených stran rozhovory předčasně neopustila. Strany se rovněž dohodly, že jednání bude pokračovat.

Syrská občanská válka, která trvá sedm let, si vyžádala více než 300 tisíc obětí a způsobila také miliónovou migrační vlnu.

Syrskou vládu prezidenta Bašára Asada vojensky i diplomaticky podporuje Rusko, Írán a libanonské hnutí Hizballáh. Některé složky opozice zase dostávaly či stále dostávají pomoc od USA, Turecka a od monarchií Perského zálivu.

Na předměstí Damašku zuří boje 

Na předměstí Damašku pokračují krvavé boje mezi povstalci a vládními vojsky. Rebelové nově začali útočit v neděli.

Povstalci odpálili bomby nastražené v autech a útočili také sebevražední atentátníci. Vládní vojska na ně odpověděla dělostřeleckou palbou. Do ulic poslala i tanky. A střelba se z předměstí syrské metropole ozývá i v pondělí, hlásí britská BBC. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám