Hlavní obsah

Syrská opozice požádala OSN o vyslání mírových sborů

– Homs/New York

Opoziční Syrská národní rada požádala v neděli OSN o vyslání ozbrojených mírových sborů. Radu bezpečnosti též vyzývá k přijetí rezoluce, která donutí Damašek ukončit boje. Na OSN se obrátila den poté, co generál Robert Mood ukončil misi neozbrojených pozorovatelů OSN v Sýrii kvůli stupňování konfliktu. V neděli přitom zesílilo ostřelováno Homsu, kde je uvězněno na tisíc rodin civilistů.

Foto: Reuters

Jedna ze zničených budov v syrském Homsu

Článek

Opoziční Syrská národní rada (SNC) ve své výzvě uvedla, že ji překvapilo sobotní rozhodnutí generála Roberta Mooda o přerušení mise neozbrojených pozorovatelů OSN. Mood, který kvůli tomu čelí kritice, je zdůvodnil rostoucím násilím v zemi a s ním spojeným stoupajícím rizikem, které pozorovatelé v Sýrii podstupují. Ocitli se několikrát pod palbou a kvůli intenzivním bojům se nemohli dostat na místa, v nichž byli ohroženi civilisté.[celá zpráva]

Rada se domnívá, že zastavení mise, jakkoli byly její možnosti omezené, využije Damašek k dalším útokům na civilisty. Bývalý šéf rady Burhán Ghaljún vyzval už v sobotu k vyslání modrých přileb. "S pomocí neozbrojených pozorovatelů nelze počítat, do Sýrie je třeba poslat ozbrojené lidi, ve větším počtu a s možností bránit se proti násilí," řekl.

Ostřelování v Homsu v neděli zesílilo. Pod palbou je už 85 procent rozlohy města. Ve městě je už jen málo bezpečných míst. Zvlášť těžké škody utrpěly čtvrti Bajda a Khúta, uvedla BBC.

Podle rady hrozí ve městě masakr. Město obklíčilo na 30 000 vojáků a příslušníků provládních milicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám