Hlavní obsah

Sýrii viní ze systematického mučení, popravila tisícovku odpůrců režimu

• Aktualizováno

Sýrie systematicky mučí a popravuje své odpůrce, uvedl v pondělí mezinárodní tým bývalých prokurátorů. Jejich zpráva je založena na analýzách tisícovek fotografií mrtvých těl lidí, kteří zemřeli v syrských věznicích. Ze země je propašoval zběh. Jeden z autorů uvedl, že jednoznačně svědčí o vině režimu Bašára Asada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Armádní fotograf zdokumentoval zvěrstva páchaná v syrských věznicíchVideo: Reuters

 
Článek

”Jsou to nezvratné důkazy,” uvedl jeden z autorů zprávy Američan David Crane, hlavní žalobce mezinárodního válečného tribunálu v Sieře Leone. Jak dodal, každý prokurátor by tento druh důkazů, které ukazují vraždící mašinérii režimu, uvítal.

Po vydání zprávy uvedla v úterý organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch, že svět nedělá dost pro zastavení násilí v Sýrii. Zablokovaná Rada bezpečnosti brání vyšetření válečných zločinů obou stran. "Zásadní nyní je, aby skončilo vraždění civilistů a aby se otevřely hranice pro humanitární pomoc, která je v zemi zoufale potřebná," řekl předseda této organizace Kenneth Roth.

"Násilnosti vůči civilistům nejsou vedlejším produktem války, je to způsob boje, který syrská vláda zvolila," zdůraznil Roth a dodal: "Přestože razantně roste počet obětí a dochází k příšerným činům, Rusko a Čína ochromily Radu bezpečnosti OSN a tím umožnily zabíjení civilistů oběma stranami." Rusko podle něj má páky, jak změnit postoj režimu prezidenta Bašára Asada k vedení války, ale nevyužilo je.

Důkazy vojenského policisty

Na 55 tisíc digitálních fotografií 11 tisíc obětí poskytl týmu prokurátorů vojenský policista, jehož úkolem bylo oběti vyfotit, aby se jim mohly vystavit úmrtní listy a současně se potvrdilo, že příkaz k popravě se vykonal. Většinu obětí tvořili muži ve věku 20 až 40 let. V úmrtních listech ale stálo, že lidé zemřeli na srdeční infarkt nebo potíže s dechem. Po vyfocení se těla pohřbila v odlehlých vesnických oblastech.

„Mohlo to být až padesát těl den, což vyžadovalo 15 až 30 minut práce na jednom těle,“ vypověděl muž vystupující pod pseudonymem Caesar. Snímky pořídil od počátku povstání v zemi na jaře 2011 do srpna loňského roku.

Systematické vyhladovění a škrcení

Patolog Stuart Hamilton, který také zkoumal fotografické důkazy, BBC sdělil, že na mnoha zajatcích jsou patrné „důkazy výrazného hladovění“. „Byl tam velký počet zbitých. A byla tam výrazná menšina, která byla jasně uškrcena,“ dodal. Na některých tělech byly patrné stopy mučení elektrickým proudem, jiná neměla oči. Jen na menšině snímků ale bylo patrné, na co oběť zemřela. Zranění na zádech vyfotografována nebyla.

Další z autorů zprávy, britský právník sir Desmond de Silva, který také býval žalobcem u tribunálu pro Sierru Leone, přirovnal snímky k fotografiím těch, kteří přežili holocaust. ”Vyhublá těla byla výsledkem hladovění jako mučící metody. Připomíná mi to snímky těch, kteří byli nalezeni naživu v nacistických vyhlazovacích táborech po druhé světové válce,“ uvedl de Silva pro CNN.

”Tento důkaz může podpořit obvinění ze zločinů proti lidskosti bez jakýchkoli pochyb,“ dodal. Podle něj jde o jasný důkaz zabíjení v průmyslovém měřítku.  Nicméně jak doplnil, oni jsou jen autoři zprávy, kteří předkládají určité důkazy a je na jiných, aby učinili rozhodnutí.

Třetím mezinárodním expertem, který se na výzkumu podílel, byl Sir Geoffrey Nice, bývalý hlavní prokurátor v procesu s jugoslávským exprezidentem Slobodanem Miloševičem před Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii.

Sýrie asi souzena nebude

Fotografie byly zveřejněny před zahájením mírové konference v Ženevě. Podle listu Guardian, který spolu s CNN zprávu zveřejnil jako první, jde o jasnou souvislost. Zprávu platil Katar, ten stojí na straně vzbouřenců.

Sýrie ale nespadá pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu. Soud by tak mohl tyto zločiny začít posuzovat jedině v případě, že by mu to nařídila Rada bezpečnosti. To se ale nepředpokládá, protože Asada podporuje Rusko, a to má právo veta.

Reklama

Výběr článků

Načítám