Hlavní obsah

Sýrie přesunula chemické zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Syrská vláda přesunula část svých chemických zbraní do bezpečí. Uvedl to v pátek americký ministr obrany Leon Panetta s odvoláním na zprávy tajných služeb. Většina jich ale stále zůstává na svých místech.

Článek

„Objevily se zprávy tajných služeb ohledně těchto míst, že na nich byl pohyb s cílem Syřanů chemické zbraně lépe zabezpečit,“ řekl Panetta na tiskové konferenci v Pentagonu. Uvedl, že šlo jen o přesun omezeného množství zbraní a většina jich zůstává na místech, kde byla dosud.

„Máme stále obavy o zabezpečení míst s chemickými a biologickými zbraněmi,“ dodal.

„Máme stále obavy o zabezpečení míst s chemickými a biologickými zbraněmi,“ dodal.

Sýrie má jedny z největších zásob chemických zbraní, možná až tisíc tun nervových plynů sarin, tabun i yperit. Pokusila se vyvinout i dokonalejší nervové plyny, jako je VX. Nepodepsala totiž konvenci o zákazu chemických a biologických zbraní.

Dosud panovaly především obavy, že by Sýrie mohla plyn použít proti vzbouřencům. Americký prezident Barack Obama proto varoval Damašek, že to by mohlo znamenat intervenci.

Mezinárodní společenství se však stále více obává, že by se chemické zbraně mohly dostat i do rukou vzbouřenců, protože jsou mezi nimi i sunnitští radikálové mající blízko k Al-Káidě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám