Hlavní obsah

Sýrie odmítla předání moci

– Damašek • Aktualizováno

Syrská vláda v pondělí odmítla výzvu Ligy arabských států (LAS), aby odstoupil prezident Bašára Asad a vznikla vláda národní jednoty. V Sýrii působí pozorovatelé ligy.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank v Homsu

Článek

"Sýrie odmítá ... rozhodnutí, která vybočují z plánu arabských zemí. Považuje je za útok na svou národní svrchovanost a do očí bijící vměšování do vnitřních záležitostí," řekl podle syrské televize činitel, jehož jméno zpráva neuvádí.

Návrh zástupců arabských zemí je podle něj "flagrantním zasahováním do vnitřních záležitostí" a snahou o narušení suverenity země.

Ministři zahraničí LAS v neděli vyzvali syrského prezidenta Bašára Asada, aby předal své pravomoci viceprezidentovi, který by pomohl do dvou měsíců vytvořit vládu národní jednoty. Asadův režim se snaží silou potlačit protivládní povstání, které propuklo před deseti měsíci. Násilí si vyžádalo přes 5400 obětí.

Mise LAS je v Sýrii rozmístěna od 26. prosince loňského roku, aby dohlížela na plnění plánu arabských zemí na ukončení násilností v této zemi. Zatím si ale vysloužila jen všeobecnou kritiku za to, že se jí nepodařilo zbrzdit krvavé vládní zákroky proti demokratickým protestům.

Zástupci zemí LAS nicméně o další měsíc prodloužili mandát pozorovatelské mise v Sýrii a chce zvýšit počet pozorovatelů. Těch je v současnosti asi 165.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám