Hlavní obsah

Sunnitští radikálové zesilují útoky v Iráku, zabíjejí každý den

Novinky,
Bagdád

Při pumovém útoku severně od Bagdádu zahynulo ve středu osm iráckých vojáků. Další čtyři byli zraněni. V Iráku přibývá násilí v době, kdy USA redukují svůj tamní kontingent a předaly řízení vojenských operací do iráckých rukou, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Iráčtí policisté zadrželi lidi podezřelé z terorismu.

Článek

Ve středu byl pumový útok spáchán v provincii Dijála severně od hlavního města. Bývala jednou z bašt irácké al-Káidy, dokud ji s pomocí místních kmenů nevytlačila koaliční vojska dál na sever.

Vlna atentátů v úterý 

V úterý si útoky a exploze nastražených náloží vyžádaly v Iráku šest až sedm obětí z řad policistů, vojáků a milicionářů. Dalších patnáct osob bylo zraněno, uvedla AP. Nejvíce postižen byl severozápad Bagdádu, který zasáhla vlna explozí. Po výbuchu první dvou náloží explodovala třetí ve chvíli, kdy na místo dorazila policejní hlídka. To je taktika využívaná al-Káidou.Tento útok si vyžádal tři mrtvé a jedenáct zraněných.

Ve stejné oblasti byl jeden policista zastřelen a výbuch další bomby ve čtvrti si vyžádal zranění tří lidí, kteří se ji pokoušeli zneškodnit.

Útoky přicházejí v době, kdy Irák převzal plně řízení bezpečnostních operací od Američanů. [celá zpráva]

Američané nyní stahují vojáky z Iráku. Do září by jich v zemi mělo zůstat jen padesát tisíc. Poslední mají z Iráku odejít na konci roku 2011.

Snížení počtu amerických vojáků se snaží nyní využít radikálové z neuznávaného Islámského státu v Iráku napojeného na al-Káidu. Ti také těží z politické krize, protože volby skončily patem a za skoro půl roku se nepodařilo sestavit novou vládu.

Podle iráckých údajů zemřelo v červenci kvůli sektářskému násilí a při teroristických útocích 535 Iráčanů. Více než tisíc jich bylo zraněno. Američané uvádějí jen 222 obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám