Hlavní obsah

Stojím o mír s Palestinci, řekl Netanjahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu prohlásil, že jeho koaliční vláda chce usilovat o mírovou dohodu s Palestinci. Mír je pro všechny izraelské vlády trvalým cílem, řekl na tiskové konferenci v Jeruzalémě. Jeho slova přicházejí v době, kdy se objevují obavy, že Netanjahuova tvrdá linie zmrazí mírový proces, jakmile se ujme vlády, napsala agentura AP.

Článek

Netanjahu uvedl, že chce jednat s palestinskou samosprávou a usilovat o rozvoj palestinské ekonomiky. Palestinci podle něho musejí pochopit, že jeho vláda je partnerem pro mírové rozhovory.

Netanjahu již získal většinovou podporu 66 ze 120 poslanců parlamentu, když v úterý uzavřel koaliční dohodu se Stranou práce. V ní se Netanjahův Likud zavázal pokračovat v mírových jednáních s Palestinci a dodržovat dohody, které s nimi byly v minulosti uzavřeny. Dohoda podle rozhlasu také stanoví, že Izrael bude nadále postupovat proti nelegální výstavbě osad na okupovaném palestinském západním břehu Jordánu.

Šéfa labouristů Ehuda Baraka někteří straničtí kolegové za dohodu s Netanjahuem kritizovali. Podle nich jednal jednostranně a chce si za každou cenu udržet moc. Barak kontroval tvrzením, že Strana práce zmírní extrémní tendence některých koaličních členů. Designovaný premiér Netanjahu má totiž také podporu ultrapravicové strany ruských přistěhovalců Izrael je náš domov a ultrakonzervativní náboženské strany Šas (Sefardské sdružení strážců tóry). 

Americký prezident Barack Obama v noci na středu v Bílém domě prohlásil, že současný stav izraelsko-palestinského konfliktu považuje za neudržitelný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám