Hlavní obsah

Stále víc syrských a iráckých uprchlíků zoufale potřebuje pomoc

S pokračujícími boji v Sýrii a Iráku roste počet uprchlíků, kteří nezbytně potřebují jídlo, vodu, přístřeší a zdravotní péči. Dosavadní pomoc mezinárodního společenství je nedostatečná, upozornily organizace Amnesty International a Lékaři bez hranic.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrští uprchlíci v turecké Ankaře

Článek

Přetrvávající konflikt vyhnal podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z domovů téměř 14 miliónů lidí. Za hranicemi své vlasti se ocitly bezmála čtyři milióny Syřanů. V Iráku jen za letošek podle lékařů opustily své domovy více než dva milióny lidí.

Lékaři upozornili na problém obyvatel iráckého města Kirkúku ležícím v blízkosti frontové linie. Více než 180 000 vysídlencům se nedostává základních potřeb.

„Mnoho z nich žije v přeplněných, nezdravých prostorech a trpí infekcemi dýchacích i močových cest, kožními infekcemi a chudokrevností z nedostatku jídla i vody,“ upozornili Lékaři bez hranic. Současně uvedli, že jsou jedinou mezinárodní zdravotnickou organizací, která lidem z Kirkúku pomáhá, a obrátili se s prosbou o pomoc na další.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Syrští uprchlíci v řeckých Aténách vyhlásili na protest za lepší podmínky a azyl hladovku. Snímek z 24. listopadu

Amnesty International (AI) zase upozornila na potíže uprchlíků ze Sýrie. Okolní země, které je přijaly, přestávají nápor zvládat a zbytek světa nabídl útočiště jen necelým dvěma procentům syrských vysídlenců.

AI podotkla, že s žádnou nabídkou nepřišly bohaté státy Perského zálivu, i když na pomoc finančně přispívají. Návrh Evropské unie přijmout zhruba 0,17 procenta uprchlíků z pěti států, kam uprchlo nejvíc běženců, označila organizace za ubohý.

Téma přistěhovalectví bylo na programu pátečního jednání ministrů vnitra EU v Bruselu. Česká vláda oznámila, že je proti kvótám na přijímání uprchlíků. [celá zpráva] O žádných kvótách se ale v unii nyní vůbec nediskutuje, upozornila ČTK.

Agentura OSN pro uprchlíky uvádí, že je potřeba přesídlit na 380 000 lidí.

Reklama

Související články

Libanon uzavřel hranice pro uprchlíky ze Sýrie

Libanon v sobotu do odvolání uzavřel hranice pro uprchlíky ze Sýrie. Nápor lidí prchajících z válkou sužované země už nezvládá. Informovala o tom agentura AFP....

Syrské letectvo bombardovalo uprchlický tábor

Na uprchlický tábor v severosyrské provincii Idlíb ve středu údajně zaútočil armádní vrtulník. Podle svědků přišlo při bombardování o život až několik desítek...

Výběr článků

Načítám