Hlavní obsah

Česko v EU odmítne povinné přijímání syrských uprchlíků

Česká vláda se na evropské úrovni postaví proti závazným kvótám, které by členským státům stanovily, kolik syrských uprchlíků musí přijmout. V pondělí to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož není Česko připraveno na možný příliv tisíců uprchlíků. Kapacita uprchlických táborů v ČR je kolem 700 míst. Uvažované referendum o přijetí uprchlíků se nyní neuskuteční.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Chovanec uvedl, že ho kabinet vybavil mandátem pro páteční jednání ministrů vnitra osmadvacítky. "Vláda mě vybavila taktéž mandátem, že nejsme pro závazné kvóty, tudíž ani otázka referenda nepřipadá v tuto chvíli v úvahu," podotkl ministr. Podobný postoj ke kvótám podle něj mají i další země.

Česko chce podle Chovance pomáhat zejména finančně nebo lékařsky v zemích sousedících se Sýrií a až poté jednat o tom, jestli je možné přijmout uprchlíky. "Na to nejsme kapacitně připraveni, finančně připraveni, o tom se ještě povede diskuse," řekl k tomu, že by schválení závazných kvót mohlo podle něj pro Česko znamenat příliv i několika tisíc lidí. "Současná kapacita zařízení ministerstva vnitra, tedy uprchlických táborů, je 700 lidí," doplnil.

Několikaletý konflikt v Sýrii si vedle množství obětí vyžádal také osm miliónů vysídlených a tři milióny uprchlíků. Tři čtvrtiny občanů žijí v chudobě, počet dětí ve školách se snížil na polovinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám