Hlavní obsah

Spoluzakladatele syrských Bílých helem našli v Turecku mrtvého

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Brit, který stál za vznikem kontroverzní syrské organizace civilní obrany Bílé helmy, byl v Turecku nalezen mrtvý. S odkazem na diplomatický zdroj to v pondělí napsala agentura Reuters. Jamese Le Mesuriera před pár dny obvinilo ruské ministerstvo zahraničí ze špionáže.

Foto: Syrian Civil Defense White Helmets, ČTK/AP

Příslušníci Bílých přileb vytahují oběti zpod trosek pětiposchoďového domu, kde vybouchl muniční sklad.

Článek

„Zdá se, že spadl z výšky. Současné informace naznačují, že spáchal sebevraždu,“ cituje server Middle East Eye anonymní zdroj. Mesurierovo tělo podle něj našli před jeho istanbulským domem.

Smrt Meusiera potvrdil i lídr Bílých helem Rajíd al-Saláh. „Policie to vyšetřuje. Nemáme žádné informace o tom, co se stalo,“ uvedl al-Saláh.

Informace o smrti někdejšího příslušníka britské armády přichází několik dní poté, co jej ruské ministerstvo zahraničí obvinilo ze špionáže. Uvedlo, že býval agentem britské tajné služby MI6.

V Sýrii nakonec zůstane několik set amerických vojáků

Blízký a Střední východ

„Spoluzakladatel Bílých helem James Le Mesurier je bývalý agent MI6, který byl spatřen po celém světě, včetně Balkánu a Blízkého východu. Jeho vazby na teroristy se datují k jeho misi v Kosovu,“ uvedla ruská diplomacie v pátek na Twitteru.

Syrská organizace známá jako Bílé helmy vznikla během války v Sýrii v oblastech ovládaných vzbouřenci proti prezidentovi Bašáru Asadovi, kde pomáhala civilistům na místech zasažených boji. Její členové patrně zachránili tisíce životů. Kontroverze ale vyvolávají její propagandistické aktivity a pravděpodobné vazby na skupiny napojené na teroristickou organizaci Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám