Hlavní obsah

Spojenci za měsíc usmrtili 18 velitelů Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Letecké údery mezinárodní koalice pod vedením Spojených států za posledních 30 dní usmrtily 18 velitelů Islámského státu (IS), který působí v Iráku a v Sýrii. Třináct z nich bylo zabito v Mosulu, druhém největším iráckém městě, které drží islamisté již od roku 2014. Uvedl to mluvčí amerických sil v Iráku a v Sýrii John Dorrian.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Americký voják střeží americkou stíhačku F-16.

Článek

Dorrian na briefingu na americkém ministerstvu obrany prohlásil, že cílem náletů byly pozice vojenských velitelů, včetně těch, kteří mají na starosti rozdělování zahraničních bojovníků na území ovládaném islamisty, a těch, kteří se zabývají propagandou či komunikací mezi jednotkami radikálů.

"Odstraněním těchto osob z bitevního pole jsme významně narušili nepřátelské velení," prohlásil americký mluvčí. V Mosulu podle něj nyní zbývá asi 3000 až 4500 bojovníků Islámského státu. Po malých skupinkách se tam ale údajně dostávají další.

V Iráku nyní působí 4565 amerických vojáků, kteří v rámci mezinárodní koalice poskytují irácké armádě vzdušnou podporu, výcvik a jsou rovněž vojenskými poradci. Pentagon tento týden oznámil, že USA do země vyšlou dalších 600 vojáků, kteří budou pomáhat iráckým jednotkám s cílem dobýt Mosul. Očekává se, že klíčová ofenziva by mohla začít v říjnu.

Koalice v čele se Spojenými státy podniká v Sýrii a Iráku nálety od léta 2014. Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie loni v září. V polovině letošního března prezident Vladimir Putin oznámil, že část ruských jednotek se ze země stáhne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám