Hlavní obsah

Spojenci se do tří měsíců stáhnou z Iráku

– WASHINGTON
Novinky, ČTK, rei, The Financial Times

Počet amerických spojenců v Iráku se v nejbližších 90 dnech sníží na pouhou hrstku. Ve Washingtonu to v úterý místního času oznámil vysoký představitel vlády Spojených států, kterého citovala agentura Reuters. Prezident George Bush oznámil stažení části kontingentu USA v zemi jen o pár hodin dříve.

Foto: Ceerwan Aziz, Reuters

Stažení části kontingentu v Iráku oznámil i americký prezident.

Článek

"Zároveň s přeskupováním amerických sil v oblasti se budou přeskupovat i síly koalice. Z 29 zemí, které se teď v Iráku angažují, zbude během příštích 90 dnů jen hrstka. Podobně jako u amerických jednotek se i u spojenců uplatní logika návratu po úspěchu," uvedl citovaný představitel, ale neupřesnil, které země se z Iráku stáhnou.

Gruzie stáhla 2 000 svých vojáků z Iráku kvůli konfliktu s Ruskem. Stahování plánuje také Velká Británie, která má v Iráku druhý největší počet mužů, a to 4 100.

Americký prezident Bush v úterý oznámil, že USA z Iráku stáhnou do konce roku zhruba 4 000 vojáků a stejný počet zemi opustí po Novém roce. O více než 4 000 mužů bude naopak posílena mise v Afghánistánu. Další stahování je na zvážení v druhé polovině příštího roku, dodal Bush.

Ke kroku ho už nějaký čas nabádali opoziční demokraté. Jejich kandidát před nadcházejícími prezidentskými volbami Barack Obama plán pro Afghánistán kritizoval jako nedostatečný.

Obama už dal najevo, že v případě zvolení počítá se stažením Američanů z Iráku do šestnácti měsíců od lednového nástupu do úřadu. Republikánský kandidát John McCain to kritizuje.

V Iráku se po boku Spojených států angažovalo v průběhu let 38 zemí. Zůstaly jich tam tři desítky, od velkých po malé státy, např. Polsko, Španělsko, Austrálie, ale také Honduras či Guinea.
Spojené státy tam mají nejvíc vojáků - 146 tisíc, Británie 4 100, ostatní země pod tisíc.
Od invaze v březnu 2003 v Iráku zemřelo 4 155 Američanů, 176 Britů a 138 příslušníků z dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

USA předaly Iráčanům klíčovou provincii

Americká armáda začala předávat největší iráckou provincii Anbár, někdejší baštu sunnitských povstalců, místním úřadům. Transformace provincie s městy jako...

Bush stahuje osm tisíc vojáků z Iráku

Americký prezident George Bush v úterý představil plán odsunu přibližně osmi tisíc amerických vojáků z Iráku. Podle Bushova plánu, jehož část poskytl Bílý...

Výběr článků

Načítám