Hlavní obsah

Spikla se proti nám cizina, tvrdí syrský prezident

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad se po několika měsících opět ukázal na veřejnosti. Na univerzitě v Damašku v úterý prohlásil, že za přetrvávající násilnosti v zemi mohou zahraniční síly, které chtějí Sýrii destabilizovat.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad při projevu na univerzitě v Damašku

Článek

„Vnější spiknutí všichni jasně vidí. Regionální a mezinárodní síly se snaží zemi destabilizovat a vyvolat chaos. Spadly z nich masky,“ prohlásil Asad. Dodal, že navzdory protestům nemá v úmyslu opustit prezidentský úřad. „Odejdu, až si to budou přát všichni v této zemi,“ poznamenal a slíbil brzké vítězství nad spiklenci. Nikdo však prý nevydal příkaz střílet do demonstrantů.

„Musíme si vybrat to správné řešení,“ uvedl dál a v té souvislosti doplnil, že zůstává důležitý vztah mezi syrským vlastenectvím a širší příslušností k arabskému světu. Varoval však, že změny k lepšímu nezastaví teroristy a rychlé reformy budou do budoucna k ničemu.

Asad připustil možnost březnového referenda o změnách ústavy.

Násilnosti v Sýrii trvají deset měsíců. Podle OSN si vyžádaly přes 5000 mrtvých. V zemi nadále monitorují situaci pozorovatelé z Ligy arabských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám