Hlavní obsah

Soud v Izraeli zastavil aukci tetovací sady, která se používala v Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Tel Avivu rozhodl po nátlaku přeživších holokaustu, že zastaví dražbu tetovacích nástrojů, které se používaly v koncentračním táboře Osvětim. O tom, zda bude dražba pokračovat, se rozhodne při soudním stání 16. listopadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelský soud zastavil dražbu tetovací sady, která se používala v OsvětimiVideo: Reuters

 
Článek

Nabídky zájemců o původní tetovací sadu z Osvětimi v aukční síni Meira Colmana dosáhly 3400 dolarů (75 tisíc korun). Kolekce sestává ze 14 tetovacích razítek a návodu k použití od výrobce Aesculap. Aukce byla plánována na 9. listopadu a aukční síň předpokládala, že se sbírka vydraží za 30 tisíc až 40 tisíc dolarů (až více než 880 tisíc korun).

FOTO: Vzpomínky na holokaust – 80 let od prvního transportu českých Židů

Domácí

Po nátlaku lidí, kteří nacistická zvěrstva přežili, a jejich potomků ovšem soud ve středu 3. listopadu rozhodl, že se v dražbě dál pokračovat nebude. K nelibosti aukční síně. Ta upozorňuje, že v Izraeli neexistuje žádný zákon, který by zakazoval dražit nebo prodávat předměty související s holokaustem.

Ani soud v Tel Avivu nespecifikoval, na základě jakého paragrafu aukci zastavil. Pro přeživší holokaustu je však dražba tetovací sady těžko akceptovatelná. „Je to něco neuvěřitelného. Tetování lidí bylo jedním z nejvíce ponižujících prvků holokaustu,“ řekl pro agenturu Reuters Dani Dayan, předseda Jad Vašem, izraelského památníku holokaustu.

Prodejce chce zajistit, aby sada byla ve správných rukou

Jeruzalémský dražebník Meir Colman tvrdí, že cílem prodeje bylo „zvýšit povědomí“. V rozhovoru s izraelským vojenským rozhlasem poznamenal, že je tím posledním, kdo by holokaust zlehčoval. „Chci zajistit, aby se tyto předměty dostaly do správných rukou a nezmizely ze stránek historie,“ uvedl.

Prababička z lágru září na TikToku

Koktejl

Jeho prarodiče samotní prý přežili holokaust a nabídky údajně přicházely především od muzeí vzniklých na památku obětí holokaustu. Zároveň má dle svých slov u sebe dokumentaci, která pravost tetovací sady dokládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám