Hlavní obsah

Sobotka navštívil české vojáky na irácké základně Balád

Právo, Martin Dohnal, Balád
Balád

Na závěr své dvoudenní návštěvy Iráku navštívil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) leteckou Balád, zhruba 80 km severně od Bagdádu, kde v roli leteckých instruktorů působí 27 českých vojáků a týmu Aera Vodochody, který bitevníky L-159 vyrobil. Češi tu mají působit do konce roku.

Foto: Martin Dohnal, Právo

Sobotka navštívil české vojáky na irácké základně Balád a prohlédl si bitevníky L-159.

Článek

Zmíněných letounů Iráčané objednali tucet, podle neoficiálních informací za ně zaplatili okolo 750 miliónů korun.

Sobotka se na místě setkal mimo jiné s velitelem iráckého letectva Hamidem Anwarem, který řekl že Irák bude české bitevníky L-159 v boji proti IS používat „do posledního muže“.

Na základě Balád je také osm iráckých pilotů L-159 vycvičených v Česku, jejich příprava trvala téměř rok. Další čtyři se nyní připravují na to, aby sami působili jako instruktoři.

Role překladatelů se někdy ujímají starší iráčtí důstojníci, kteří Česko znají. „V letech 1981 až 1987 jsem studoval v Brně. Česky mluvím z cizích jazyků nejlíp,“ říká měkkou češtinou letecký inženýr Samir Džawad.

České L-159 v bojích proti islamistům

V Iráku je momentálně desítka českých bitevníků L-159, další dva zatím čekají v ČR. Proti bojovníků IS už české stroje vzlétly více než 150krát, zasažených cílů je více než 500. „Zpravodajské služby sledují, zda u potenciálního cíle nejsou civilisté. A před útokem máme vždy detailní snímky cílů,“ vylíčil Právu jeden z iráckých pilotů, který se úderů proti IS účastní.

Ne vždy se to ale daří. Nevládní organizace Amnesty International ve své zprávě odhaduje, že mezinárodní koalice a irácké síly při bojích o západní Mosul mezi únorem a červnem letos zabili více než 5800 civilistů.

Aktuálně padlý Tall Afar je posledním větším městem, který IS ovládal. České bitevníky ale čekají proti džihádistům další operace. „Půjde hlavně o operace v poušti poblíž syrské hranice,“ vylíčil jeden z pilotů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám