Hlavní obsah

Smyčka stažena. Mosul už je kompletně obklíčen, hlásí Iráčané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Měsíc od zahájení vojenské operace s cílem osvobodit Mosul z rukou Islámského státu už je město na severu Iráku obklíčeno vojáky vládou vedené koalice. Ve středu to oznámily šíitské paramilitantní jednotky, kterým se podařilo odříznout teroristům přístupovou cestu do města ze západu. Informovala o tom CNN.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Irácký voják účastnící se bitvy o Mosul

Článek

Prohlášení vydaly Lidové mobilizační jednotky (PMU), tedy iráckou vládou podporovaná organizace, která zastřešuje asi 40 převážně šíitských milic. Klíčové bylo podle nich obsazení hlavní dopravní tepny mezi Mosulem a Rakkou, druhou zbývající baštou Islámského státu, nacházející se v sousední Sýrii.

Islámský stát z Rakky, která je de facto jeho hlavním městem, do Mosulu posílal zásoby, bojovníky, včetně sebevražedných atentátníků, výbušniny a další zbraně.

Po PMU informaci o úplném odříznutí Mosulu potvrdilo také irácké velitelství.

Ofenzíva se nyní soustředí na dva strategické cíle - odříznout bojovníky Islámského státu od zásobování a vyčistit samotné město, ulici po ulici. Džihádisté se ale nevzdávají bez boje a osvobozování tak doprovázejí krvavé střety, napsala CNN.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Islamisté zapalují ropné vrty, aby si tak vytvořili kouřovou clonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám