Hlavní obsah

Situace ještě bude gradovat. Lídr Hamásu pohrozil dalšími útoky proti Izraeli

– Dauhá

Lídr politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja v sobotu prohlásil, že skupina neustoupí útokům izraelských vojsk. Pohrozil přitom, že bojovníci Hamásu zatím nevyužili veškeré prostředky, které mají k dispozici. Informovala o tom agentura AP. Prohlášení přichází v době intenzivních bojů mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamásem, které vládne v Pásmu Gazy.

Živě: Vzájemné bombardování Pásma Gazy i Izraele pokračuje Video: Steadycamline, Reuters

 
Článek

Haníja hovořil před velkým davem v katarské metropoli Dauhá. Prohlásil, že "odpor je nejkratší cestou do Jeruzaléma" s tím, že Palestinci nebudou akceptovat nic méně než palestinský stát, jehož hlavním městem bude Jeruzalém.

"Sionistický nepřítel udeřil na Gazu, srovnal se zemí výškové budovy, podnikl masakry," řekl Haníja s tím, že s eskalací izraelských útoků "zesílí odpor na vyšší úroveň".

Netanjahu: Izraelské nálety v Gaze budou pokračovat, dokud to bude nutné

Blízký a Střední východ
Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Ismaíl Haníja na archivním snímku z roku 2014

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer řekl, že Izrael bude pokračovat v náletech v Pásmu Gazy, dokud to bude nutné, ale bude se snažit nadále co nejvíce chránit civilisty. Vinu za současné boje připsal Hamásu.

Při izraelském náletu v Gaze byla v sobotu zničena výšková budova, kde měla kanceláře americká tisková agentura The Associated Press (AP) a katarská televize Al-Džazíra. Podle izraelské armády objekt využívalo vojenské křídlo Hamásu k rozvědné činnosti. Armáda před zničením budovy varovala, aby umožnila včasnou evakuaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po izraelském náletu na Gazu se zřítila výšková budova, kde sídlila světová médiaVideo: AP

Násilnosti mezi Izraelem a Hamásem nyní eskalovaly nejvíce od poslední války v roce 2014. Konflikt se výrazně zostřil v pondělí večer, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpověděl masivními nálety.

Ostřelování předcházely koncem ramadánu vícedenní střety Palestinců s izraelskou policií v Jeruzalémě, městě s klíčovým významem pro obě strany. Hamásem vedené ministerstvo zdravotnictví hlásí zatím 145 mrtvých včetně 41 dětí. Izrael na své straně registruje deset mrtvých včetně dvou dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám