Hlavní obsah

Šéf tajné sítě atentátníků a mluvčí Islámského státu je po smrti

• Aktualizováno

Mluvčí Islámského státu a údajný šéf tajné sítě atentátníků této teroristické organizace abú Muhammad al-Adnání zemřel. O život přišel na severozápadě Sýrie. Oznámila to agentura Amaq, která je napojená na radikály z IS. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí organizace Islámský stát abú Muhammad al-Adnání na archivním snímku

Článek

„Zemřel při dohlížení na operace, které měly odrazit vojenské tažení proti Aleppu,“ uvádí prohlášení zveřejněné agenturou Amaq. Dodala, že se stal "mučedníkem" a jeho smrt bude pomstěna.

Dosud ale není jasné, za jakých okolností al-Adnání přišel o život a kdy se to mělo stát.

Americké nálety 

V Aleppu probíhá ofenzíva syrské armády a jejích spojeneckých bojovníků proti povstalcům, kteří část města drží. Ze vzduchu je podporuje ruské letectvo.

Spojené státy potvrdily, že podnikly letecké údery ve nedalekém městě Al-Báb, jejichž terčem byl vysoce postavený představitel Islámského státu. Nejmenovaný americký představitel ale odmítl agentuře Reuters upřesnit, o koho přesně šlo. Výsledky operace jsou stále ještě vyhodnocovány.

Jeden ze zástupců syrských povstalců přitom v souvislosti se zabitím Adnáního uvedl, že byl mluvčí IS usmrcen pravděpodobně v Al-Bábu.

Hledaný terorista

Spojené státy na Adnání hlavu vypsaly odměnu pět miliónů dolarů. Al-Adnání byl ale víc než jen mluvčím samozvaného chalífátu, poznamenal server The Daily Beast.

Letos v srpnu ho deník The New York Times označil za šéfa rozsáhlé sítě agentů nazývané Emni, která organizovala útoky a vysílala atentátníky do různých částí světa včetně Evropy.

Islámský stát zveřejnil v minulosti množství zvukových nahrávek, na kterých Adnání promlouvá ke svým stoupencům a vyzývá je k dalším útokům. Například letos radikály nabádal k rozsáhlým útokům během postního měsíce ramadánu, také je vyzýval, aby útočili v západních zemích.

V minulosti se také objevily informace, že byl al-Adnání v lednu zraněn v irácké provincii Anbár. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce.

Asi osmatřicetiletý Adnání pocházel ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách teroristické sítě Al-Káida. Před deseti roky byl v zajetí amerických vojáků v Iráku, v posledních letech byl řazen k hlavním propagandistům IS.

Podle Williama McCantse z centra Brookings se o něm dokonce uvažovalo jako o možném nástupci Bagdádího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám