Hlavní obsah

Šéf špiónů Hizballáhu pracoval pro Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikální šíitské hnutí Hizballáh působící v Libanonu přiznalo, že do jeho špionážní služby infiltrovali agenti zvenčí. Podle libanonských médií velitel jeho operací proti Izraeli ve skutečnosti pracoval pro židovský stát. Informoval o tom britský list The Daily Telegraph.

Článek

„Není na světě tak velká a důmyslná organizace jako Hizballáh, která navzdory některým infiltracím stojí tak pevně,“ prohlásil zástupce šéfa hnutí Naim Kássim v rozhlasovém rozhovoru a dodal: „Hizballáh na boji se špionáží ve svých řadách intenzivně pracuje. Objevily se některé případy, je jich málo.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kássimova slova jsou považována za potvrzení dřívějších zpráv v libanonských sdělovacích prostředcích, že šéfem oddělení pro vnější operace zaměřené proti izraelským cílům po celém světě byl ve skutečnosti agent izraelského Mossadu. Muž, jehož média jmenují jako Muhammada Šawrabu, měl mimo jiné vést odvetné akce za atentát na velitele vojenského křídla Hizballáhu Imáda Mugníju v Damašku v roce 2008. Nejméně pět z těchto akcí bylo podle britského Telegrafu sabotováno.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Má se za to, že Šawraba upadl do podezření v roce 2012 po pumovém útoku na izraelské turisty v Bulharsku. Izrael záhy z útoku, který si vyžádal šest mrtvých, obvinil Hizballáh. Loni měl být Šawraba cílem několikaměsíčního vyšetřování, během něhož mu dodali falešné informace o údajném skladišti zbraní Hizballáhu v syrském hlavním městě. Když pak objekt v Damašku Izraelci vybombardovali, měl to být důkaz, že je dvojitým agentem. O jeho dalším osudu se neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám