Hlavní obsah

Sebevražední atentátníci v Kábulu povraždili 25 lidí včetně osmi novinářů

Kábul

Při pondělním útoku dvojice sebevražedných atentátníků v afghánské metropoli Kábulu zahynulo nejméně 25 lidí a dalších 45 jich bylo zraněno. S odvoláním na afghánskou policii o tom informovala agentura AP. Mezi mrtvými je osm místních novinářů včetně fotografa agentury AFP. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Otec jednoho ze zavražděných novinářů (uprostřed) poté, co se dozvěděl, že byl jeho syn zavražděn.

Článek

Atentáty se staly na stejném místě v centru města poblíž sídla afghánské rozvědky NDS, velitelství NATO a mnoha zahraničních velvyslanectví. Policie uvedla, že první atentátník jel na motorce. Druhý útočník, který byl pěší, se odpálil až poté, co se na místě shromáždili hlavně novináři. Mezi zabitými místními pracovníky médií je i kameraman televizní stanice TOLO. Při druhém výbuchu utrpěli zranění také dva policisté.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Transport jednoho ze zraněných

Předminulou neděli se v Kábulu odpálil sebevražedný útočník před budovou pro registraci voličů, zabil 60 lidí a 130 jich zranil. Mezi oběťmi bylo 22 žen a osm dětí. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, podle něhož cílem byli "šíitští odpadlíci".

A o měsíc dříve útočník IS spáchal sebevražedný útok proti šíitské svatyni v Kábulu, kde se lidé shromáždili, aby oslavili perský nový rok. Výbuch zabil 31 lidí a zranil jich dalších 65.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Bezpečnostní složky na místě činu

Reklama

Výběr článků

Načítám