Hlavní obsah

Saúdský konzul před odjezdem nechal vyčistit krb, v místnosti nejsou ani jeho otisky

– Istanbul

Turecká policie dál pátrá po ostatcích zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chašukdžího. Soustředila se na dům, kde bydlel saúdský konzul, a našla v něm několik podezřelých faktů.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží na archivním snímku

Článek

Podezření policie vzbudilo, že v místnosti s krbem nebyl nalezen ani jeden otisk prstu konzula, který odletěl z Turecka do vlasti hned po vraždě. Ta se měla stát 2. října. Experti také zjistili ze stop v komíně, že se krb nedávno použil. Samotný krb však byl vyčištěn, uvedl v pondělí list Vatan. Vzorky z komína byly odeslány do kriminalistické laboratoře.

Policie se soustředí na dům konzula, protože zatím nenašla tělo oběti a zahradu na konzulátu nemohla prohledat. Odebrala však vzorky vody ze studny na konzulátu, protože se spekulovalo, že ostatky mohly být hozeny do ní. Zatím ale nejsou známy výsledky testů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové snímky ukazují novináře Chášakdžího, jak přichází na saúdskou ambasádu v IstanbuluVideo: Reuters

Kanalizaci vedoucí z domu zkoumá robotická kamera.

Méně úspěchů mají policisté s novinářovým iPhonem, který si na konzulát nebral a nechal ho své snoubence. Policie se do něj nedostala, protože byl po zadání několika nesprávných hesel zablokován.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu v pondělí ocenil spolupráci s nejvyšším saúdským prokurátorem Saúdem Madžíbem, který v neděli přiletěl do Istanbulu.

Zmínil, že turecký žalobce přiznal, že vražda byla připravená. [celá zpráva]

„To vyvolává naše obavy,“ dodal Çavuşoğlu, který uvedl, že Turecko má zájem zjistit nejen kdo byli vykonavatelé vraždy, ale kdo si ji objednal. Zmínil přitom, že Saúdská Arábie za vraždu nese odpovědnost, napsal list Hürriyet.

Reklama

Výběr článků

Načítám