Hlavní obsah

Saúdská Arabka se sama odvezla do nemocnice, dostala za to pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdskoarabská podnikatelka, která se kvůli akutním zdravotním obtížím sama odvezla do nemocnice, dostala za řízení automobilu pokutu od policie. Ženy v Saúdské Arábii sice nemají zákonem zakázáno řídit, v zemi ale neexistuje možnost, že by legálně získaly řidičský průkaz. O případu informoval panarabský list Al-Haját.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podnikatelka a členka Národní společnosti pro lidská práva (NSHR) Alíja Farídová se dostala do problémů kvůli svému zdraví. Trpí chronickými obtížemi, a když se její stav zhoršil, potřebovala vyhledat lékaře. V tu chvíli ale nebyl k dosažení žádný mužský doprovod, a tak Farídová sedla za volant sama. Cestou ji pak zastavila policejní hlídka.

Policie sice ženu nechala absolvovat vyšetření, poté ji ale odvezla na výslech a udělila jí pokutu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řekla jsem dopravním policistům, že jsem řídila jen proto, že šlo o naléhavou situaci. Neudělala jsem to schválně a nejde mi o to, se proslavit. Prostě mi bylo zle, to je celé,” sdělila Farídová novinářům.

Farídová se prý naučila řídit v Bahrajnu, v Saúdské Arábii ale její řidičský průkaz neplatí.

Postavení žen v Saúdské Arábii je časté téma pro kritiky dodržování lidských práv. Saúdské Arabky potřebují ke všem významnějším životním krokům souhlas mužů-poručníků; samotné nesmějí chodit k lékaři, bez dovolení poručníka nemohou cestovat, pracovat ani se vdát.

Reklama

Výběr článků

Načítám