Hlavní obsah

Saúdská Arábie přesunula k hranici s Irákem 30 tisíc vojáků

Novinky, rei
Rijád
Aktualizováno

Saúdská Arábie povolala k severní hranici s Irákem 30 tisíc vojáků. Ve čtvrtek to uvedla televize al-Arabíja. Podle ní zůstala hranice z irácké strany nechráněná. To ale Irák popírá.

Foto: Mushtaq Muhammed, Reuters

Irácký voják na hranici se Saúdskou Arábií

Článek

Iráčtí pohraničníci se podle televize od hranice stáhli. Stanice zveřejnila video s iráckými vojáky v pouštní oblasti východně od iráckého města Karbala, údajně jich je okolo 2500. Jeden z nich uvedl, že jim bylo z vládních míst přikázáno se stáhnout.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nevěděli jsme proč,“ popsal voják a doplnil, že posádkám nehrozilo žádné bezprostřední nebezpečí a ony se zdráhaly odejít.

Irák ale tvrzení televize popřel. „Jde o lživé zprávy,” uvedl mluvčí armády Kásim Atta a dodal, že hranice zůstává pod kontrolou iráckých sil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrozí zničením svatyně v Mekce

Irácká vláda se snaží zastavit postup sunnitských radikálů z východu a severu. Mudžáhidové bojující také v Sýrii vyhlásili na území obou států chalífát a ohrožují Bagdád.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák podnikl letecké nálety na pozice ISILVideo: Reuters

Radikálové už dříve ovládli hraniční přechody se Sýrií a Jordánskem. Jsou hrozbou pro širší region, jelikož chtějí chalífát rozšířit i do Severní Afriky a částí Evropy. [celá zpráva]

Jeden z bojovníků Islámského státu na Twitteru nedávno dokonce pohrozil útokem na svaté místo muslimů, saúdskoarabskou Mekku, svatyni Kaabu a Černý kámen, nejsvětější islámskou relikvii ve svatyni.

Foto: Mohamed Alhwaity, Reuters

Věřící u Kaaby

„Pokud Alláh dovolí, zabijeme ty, kdo uctívají kameny v Mekce, a Kaabu zničíme. Lidé putují do Mekky, aby se dotýkali kamenů, a ne kvůli Alláhovi,“ popsal abú Turab Mukaddasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám