Hlavní obsah

Saúdové ztratili nad Jemenem letadlo, vzbouřenci tvrdí, že ho sestřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Rijád

Saúdská Arábie v sobotu přiznala, že ztratila nad Jemenem bojové letadlo Tornado. Vzbouření jemenští šíitští Húsiové tvrdí, že ho sestřelili a obvinili Saúdy, že poté podnikli nálety, při nichž zahynulo 30 lidí včetně žen a dětí.

Foto: Profimedia.cz

Saúdskoarabské Tornado

Článek

Saúdskoarabská tisková agentura SPA citovala armádního mluvčího Turkího Málikího, že se Tornado Saúdských královských vzdušných sil zřítilo v pátek kolem 23:45 do jemenské provincie Džauf. Podle něj spadlo, když poskytovalo vzdušnou podporu jednotkám Jemenské národní armády.  Příčinu pádu neuvedl.

Ztrátu přiznal poté, co vojenský mluvčí povstalců Jahjá Saría oznámil, že Húsíové sestřelili v provincii Džauf letoun typu Tornado patřící ”nepřátelským silám”. Údajně je sestřelili raketou země vzduch.

Jemenští Húsíové unesli jihokorejskou vrtnou plošinu a remorkéry

Blízký a Střední východ

Húsíové v sobotu obvinili arabskou koalici v čele se Saúdskou Arábií, která pomáhá jemenskému prezidentovi Abdu Rabbúovi Mansúrovi Hádímu v boji proti šíitským vzbouřenců, že podnikla odvetné nálety na provincii Džaúf, při kterých v sobotu zahynulo 30 lidí včetně civilistů. Ministerstvo zdravotnictví v povstalci kontrolované provincii Džauf uvedlo, že mezi zabitými jsou také ženy a děti. Televize šíitských povstalců Al-Masíra označila nálety za odvetu sunnitské koalice kvůli ztrátě letadla.

Tvrdé boje probíhaly také u města Taíz, kde se Húsíové pokusili o průlom, aby mohli město opět oblehnout. Podle plukovníka jemenské národní armády Abdala Basita Bahíra začaly útoky už ve středu a postupně sílily. Byly ale nakonec odraženy. „Národní armáda odvrátila pokusy dosáhnout územního zisku,“ řekl.

Za jemenské války podle odhadů zemřelo hlady 85 000 dětí

Zahraniční

Podle něj při útocích Húsíové ztratili desítky svých bojovníků, uvedl server Arab News. Ostřelován byl i výcvikový tábor Húsíů.

Jemen sužuje dlouhá občanská válka. Bojují proti sobě šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní síly prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od března 2015 pomáhá arabská koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Jemenští povstalci pohrozili dalšími útoky na Saudi Aramco

Svět

Po zapojení arabské koalice se válka internacionalizovala a změnila v konflikt mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Húsíové opakovaně ostřelovali Saúdskou Arábii balistickými raketami a drony. Útočili na letiště včetně rijádského a na rafinérie.

Arabská koalice opakovaně bombardovala civilní objekty včetně nemocnic. Konflikt si už vyžádal tisíce životů a dovedl zemi na pokraj hladomoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám