Hlavní obsah

Ruský majitel v Bejrútu zabavené lodi s ledkem se vykašlal na posádku i náklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Bejrút

Dusičnan amonný, jehož úterní výbuch v bejrútském skladu připravil o život 135 lidí a přes 5000 dalších zranil, pocházel z nákladní lodi MV Rhosus ruského podnikatele Igora Grečuškina. Když Libanonci porouchanou loď zabavili, majitel z Chabarovsku raději vyhlásil bankrot, aby nemusel případ řešit. Posádku nechal podle slov kapitána na holičkách.

Foto: AP/Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nové letecké záběry zničeného Bejrútu a průjezd ulicemi města

Článek

Libanonské úřady v roce 2013 zkonfiskovaly loď Rhosus sibiřského podnikatele Grečuškina na příkaz bejrútské inspekce. Loď plula pod moldavskou vlajkou z Gruzie do Mosambiku, ale kvůli technickým problémům se musela zastavit v Bejrútu.

Libanonská inspekce po prohlídce plavidlo zabavila, protože nebylo vybaveno náležitou dokumentací a náklad nebyl přepravován náležitým způsobem. Protože Grečuškin nezaplatil za loď poplatky, musela posádka zůstat na její palubě. Úřady nakonec povolily šesti z deseti námořníků vrátit se domů, čtyři však v Bejrútu uvízli téměř rok, napsal list The Siberian Times.

Foto: Gaby Maamary, Reuters

Oranžový dým po výbuchu v bejrútském přístavu

Kapitán Boris Prokošov se v roce 2014 obrátil dopisem na mezinárodní organizace se žádostí o pomoc a tvrdil, že Grečuškin ponechal posádku bez peněz a přestal se zajímat i o náklad. Podle sibiřského listu žije nyní Grečuškin na Kypru a jeho syn studuje ve Skotsku.

Výbuch v bejrútském přístavu zřejmě zavinil svářeč

Blízký a Střední východ

Rádiu Svobodná Evropa (RFE/RL) řekl Prokošov, že Grečuškin stále dluží jemu a ostatním členům posádky „desítky tisíc dolarů” za nevyplacené mzdy. Veškeré pokusy zahájit jeho trestní stíhání v Rusku byly neúspěšné, protože v zemi už nežije.

Kapitán uvedl, že Libanonci se dopustili chyby, když se soustředili na vymáhání poplatků za to, že plavidlo nechali kotvit v přístavu: „Měli se lodi hned vyhnout místo toho, aby ji zabavili a požadovali přístavní poplatky.“ Podle něj byla loď MV Rhosus stará a neudržovaná. Dva nebo tři roky před plavbou s ledkem z Batumi do Mosambiku se podle něj dokonce potopila, protože se o ni nikdo nestaral.

Sedm let se vědělo, že bejrútský přístav může vyletět do povětří

Zahraniční

Balkánská investigativní zpravodajská síť (BIRN) potvrdila, že MV Rhosus byla v roce 2013 registrovaná v Moldavsku a plula až do zabavení v Bejrútu pod moldavskou vlajkou. Ředitel moldavské lodní správy Igor Zaharia řekl, že moldavská licence plavidlu vypršela v roce 2014 a majitel ji neobnovil. Náklad byl podle něj v Bejrútu přeložen do přístavního skladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám