Hlavní obsah

Rusko chce dát syrské chemické zbraně pod dohled, Sýrie návrh vítá

Moskva
Aktualizováno

Sýrie se ocitla pod tlakem Ruska, OSN a Británie, aby předala své masivní zásoby chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu, podepsala konvenci o jejich zákazu a zbraně zničila. Hlavní syrský spojenec Rusko si od plánu slibuje, že odvrátí hrozbu amerického trestného úderu. Šéf syrské diplomacie Valíd Mualim v první reakci návrh formálně uvítal, jakýchkoli dalších komentářů se ale zdržel. Na odpovědi novinářů odmítl odpovědět.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad.

Článek

Mualim v pondělí jednal v Moskvě s ruským ministrem zahraničí Lavrovem, který mu ruský návrh tlumočil.

„Není nám známo, zda by s tím Sýrie souhlasila, ale pokud by mezinárodní kontrola chemických zbraní této země odvrátila vojenské údery, pak na tom s Damaškem okamžitě začneme pracovat,“ uvedl ruský ministr po jednání s Mualimem.

Syrský ministr v reakci na Lavrovův návrh reagoval, že Damašek iniciativu Moskvy vítá. „Ministr Lavrov předložil návrh ohledně chemických zbraní. V této souvislosti prohlašuji, že Sýrie ruskou iniciativu vítá jako projev zájmu ruského vedení o život našich obyvatel a bezpečnost naší země,“ řekl syrský ministr novinářům.

Diplomaticky formulovaná Mualimova reakce neobsahovala výslovný souhlas s ruským plánem. Návrh ruských hostitelů prý Mualim „pozorně vyslechl“. Syrská strana je podle něj přesvědčena o moudrosti ruského vedení, které se snaží odvrátit americkou agresi proti syrskému národu. Žádných dalších komentářů se novináři od Mualima nedočkali.

S napětím se nyní očekává oficiální stanovisko Washingtonu, jenž v pondělí možnost mezinárodní kontroly a likvidace syrských chemických zbraní nadhodil jen jako krajně nepravděpodobnou, hypotetickou možnost.

Živit naději na odvrácení amerického úderu se kromě Ruska rozhodl i generální tajemník OSN, který chce odblokovat jednání „ostudně paralyzované“ Rady bezpečnosti OSN o Sýrii. Pan Ki-mun se nabídl, že požádá radu, aby vyzvala Sýrii k přemístění svých skladů chemických zbraní do míst uvnitř země, kde by byly bezpečně uskladněny a zničeny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám