Hlavní obsah

Rusko blokuje dohodu Západu s Íránem, Teherán to zaskočilo

Vídeň/Teherán/Moskva

Rusko zkomplikovalo jednání Západu s Íránem o návratu Teheránu k dohodě o omezení jeho jaderného programu. Nově předložilo požadavek, že sankce uvalené na Rusko neohrozí jeho spolupráci s Teheránem, uvedla agentura Reuters.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi po návratu z Teheránu

Článek

Rusko svůj požadavek vzneslo v době, kdy Írán souhlasil s postupným plánem návratu k dohodě a kontrole íránských jaderných aktivit ze strany Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Předseda Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi v sobotu navštívil Írán, kde upozornil na několik přetrvávajících sporných bodů. Šéf íránského jaderného programu Mohammad Islámí po návštěvě Grossiho souhlasil s tím, že Teherán agentuře do půlky června „předloží dokumenty, aby se podařilo uzavřít zbývající problémy“.

Rusko nicméně přišlo s novými požadavky vůči Spojeným státům, které by podle agentury Reuters mohly celý proces ještě narušit. Moskva chce od USA záruky, že jejich sankce nenaruší možnosti Ruska spolupracovat s Íránem.

Rusko chce obejít sankce na bankovní karty přes čínskou UnionPay

Evropa

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov řekl: „Požádali jsme o písemné záruky, že současný (sankční) proces vyvolaný Spojenými státy žádným způsobem nepoškodí naše právo na svobodnou a plnou obchodní, ekonomickou a investiční spolupráci a vojensko-technickou spolupráci s Íránskou republikou.“

Teherán označil postoj Ruska za nekonstruktivní. „Rusko položilo tento požadavek na stůl před dvěma dny. Změna postupu Ruska ve Vídni se chápe jako jeho snaha zajistit si své zájmy v jiných oblastech. Tento posun není konstruktivní ve vztahu k vídeňským jednáním o jaderném programu,“ řekl agentuře Reuters íránský diplomat.

Dva diplomaté, z nichž jeden není přímo zapojen do rozhovorů, řekl že i Čína požaduje písemné garance, že její společnosti obchodující s Íránem nebudou postiženy sankcemi.

Expert na Írán z Mezinárodní krizové skupiny Ali Vaez upozornil, že je nemožné obě krize – tu na Ukrajině a tu s íránským jaderným programem – od sebe oddělovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám