Hlavní obsah

Rodinu vězně X a agenta Mossadu odškodní Izrael čtyřmi milióny

– Jeruzalém

Izrael vyplatí čtyři milióny šekelů (asi 22 miliónů Kč) jako odškodné rodině bývalého agenta izraelské rozvědky Mossad Bena Zygiera, známého jako vězeň X. Uvedlo to ve středu izraelské ministerstvo spravedlnosti. Australan Zygier, který měl izraelské občanství, se v roce 2010 oběsil v izraelské věznici.

Foto: Profimedia.cz

Ben Zygier

Článek

"Po jednání mezi členy rodiny a izraelským státem byla uzavřena dohoda, v níž stát souhlasil vyplatit čtyři milióny šekelů rodině zemřelého," uvedlo ministerstvo v prohlášení, podle nějž Zygierova rodina obvinila Izrael z nedbalosti při řešení případu.

O tajemném vězni, zadržovaném v roce 2010 za nejvyššího utajení v izraelské káznici, informovala počátkem února australská televize. Zpráva vyvolala v Izraeli mediální a politickou polemiku, kterou umocnilo to, že izraelská vláda na tyto informace zpočátku uvalila embargo.

Australan byl uvězněn v roce 2010 a o pár měsíců později spáchal sebevraždu v cele s maximální ochranou, kde byl tajně zadržován. Izrael dosud nesdělil, jakého zločinu se Zygier dopustil. Čelil nejméně deseti letům odnětí svobody s obviněním z vlastizrady.

Zmařil akci

Australská média v minulosti napsala, že bývalý agent Mossadu nevědomky zmařil vysoce utajovanou špionážní operaci, jejímž cílem bylo přivézt do vlasti těla izraelských vojáků pohřešovaných v Libanonu. [celá zpráva]

"Stát souhlasil s vyplacením odškodného, aby se tento případ nedostal před soud, což by vedlo ke zveřejnění četných citlivých podrobností, které by mohly vážně poškodit národní bezpečnost," uvedlo ministerstvo. Zdůraznilo však, že Izrael tímto na sebe nebere zodpovědnost za Zygierovu smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám