Hlavní obsah

Reportér Novinek v Sýrii: Damašek si užívá veletrh, zatímco Idlib děsí chystaná ofenziva

Novinky, Alex Švamberk
Damašek

Představa, že Sýrii tvoří jen trosky, mezi nimiž zuří válka, je mylná. V metropoli země Damašku je klid. Během posledního roku se syrským vládním jednotkám podařilo vytlačit vzbouřence z okolí hlavního města a vjet se dá i do čtvrti Džubar, o kterou se ještě loni tvrdě bojovalo.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Rozbité budovy se v syrském hlavním městě už opravují.

Článek

Z ulic zmizelo mnoho kontrolních stanovišť, i když ne všechna. Některá jsou ještě obsazená a vládní vojáci kontrolují projíždějící auta. V některých případech jsou prohlídky důkladnější, musejí se otevírat i kufry. Bezpečná je i cesta na damašské letiště, ačkoliv povrch silnice má k dokonalosti daleko.

Trosky rychle mizí. Poškozené stavby se bourají a sloupce dýmu po explozích vystřídaly mraky prachu z demolic.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Trosky se rychle odklízejí začíná stavební boom.

Počet obyvatel v ulicích a večer v kavárnách a restauracích ukazuje, že Damašek je mnohem bezpečnější, než byl ještě před několika měsíci. Ostřelování z raket a minometů nepředstavuje aktuální hrozbu.

O zlepšené bezpečnostní situaci v Damašku svědčí i skutečnost, že se ve městě koná šedesátý mezinárodní veletrh, na kterém vystavují i české firmy. Do rozsáhlého areálu míří denně davy Syřanů a před vstupem na výstaviště, které se nachází vedle výpadovky na letiště, se tvoří dlouhé fronty.

Mnohé tam láká vystavené zboží, mezi nímž jsou auta od firem Kia či Hyundai, mobily od firem Samsung nebo Huawei i vybavení pro domácnost a různé loterijní soutěže.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

O čtvrť Džobar v Damašku se ještě před rokem tvrdě bojovalo.

V ohromném pavilónu Syrské arabské republiky jsou zastoupena všechna ministerstva. Právě tam se uskutečňují obchodní bitvy firem o to, která uspěje a získá kontrakty na obnovu země. Pro Evropana má ale veletrh nezvyklou, spíše pouťovou atmosféru, ke které přispívá hlučná hudba valící se z reproduktorů ze stánků některých vystavovatelů.

Odlišná situace je v provincii Idlib, kam se stáhli odpůrci režimu Bašára Asada a kde působí také teroristé ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám. Ofenzíva syrských vojsk je na spadnutí a tři milióny lidí, které se v provincii tísní, s obavou očekávají nadcházející dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám