Hlavní obsah

Radikálové zaútočili na Sinaji na kontrolní stanoviště, přes dvacet mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Střety s islámskými radikály si ve čtvrtek na egyptském Sinajském poloostrově vyžádaly asi dvacet životů a třicítku zraněných. Poblíž Al-Aríše a Šajch Zuvajdu ležícího nedaleko od hranice s pásmem Gaza napadli radikálové tři kontrolní stanoviště armády.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptské bitevní vrtulníky Apache nad Sinají

Článek

Podle BBC a Reuters si útok vyžádal životy 15 vojáků a dvou civilistů, mluvčí egyptské armády přiznal webu Ahram Online pět padlých vojáků při útocích na dvě kontrolní stanoviště u Šajch Zubajdu a jedno u Al-Aríše. Naopak oznámil, že se podařilo zabít 15 útočníků. Mezi zraněnými je 19 příslušníků bezpečnostních sil a deset civilistů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle policie útočili radikálové automatickými zbraněmi a raketovými granátomety.

Armáda okamžitě zahájila odvetnou operaci, které se účastní i bitevní vrtulníky AH-64 Apache.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptský vrtulník střeží vzdušný prostor na Šarm aš-Šajchem, kde o Jemenu jedná Liga arabských států.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle egyptské armády ale nese jasný rukopis radikálů napojených na Islámský stát, kteří působí na Sinaji. Od roku 2013 na Sinaji zabili na 500 policistů a vojáků. Jen v lednu jich bylo třicet.

Na Sinaji panuje velký odpor vůči současné vojenské vládě prezidenta Abdala Sísího. I místní beduíni podporovali jeho předchůdce Muhammada Mursího z Muslimského bratrstva, které Sísí zakázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám