Hlavní obsah

Rada bezpečnosti uvalila sankce na bývalého jemenského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Saná

Rada bezpečnosti OSN uvalila v pátek sankce proti bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a dvěma vůdcům šíitských rebelů za ohrožování míru a stability v zemi. Povstalci z šíitského kmene Hútiů nyní ovládají hlavní město Jemenu Saná a sankce proti jejich vůdcům a Sálihovi navrhly Spojené státy.

Článek

Rada bezpečnosti nařídila, aby byl Sálihovi a dvěma povstaleckým vůdcům zmrazen majetek, a všechny členské země OSN se podle rezoluce zavážou, že těmto třem osobám nebudou vydávat vstupní víza. Proti návrhu USA se nepostavil žádný z 15 členů RB. Už v říjnu rada uvedla, že je připravena potrestat ty, kdo v Jemenu blokují plán přechodu k míru a demokracii.

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí v pátek oznámil vznik nové vlády technokratů v čele s premiérem Chálidem Báhahem. Mezi novými ministry jsou i zástupci Hútíů i separatistů z jihu země. Vláda by podle dohody z minulého měsíce měla ukončit několikatýdenní násilnosti, které si vyžádaly stovky obětí. Hútíové by na základě dohody měli stáhnout své síly z hlavního města.

Sálih se podle odůvodnění sankcí po svém odstoupení v roce 2012 stal hlavní oporou šíitských povstalců, kteří vyvolávají v Jemenu chaos. Šíité, kteří tradičně obývají sever Jemenu, v září obsadili Saná a začali postupovat na jih od něj. Do boje proti nim se připojila i jemenská odnož Al-Káidy a mnohé sunnitské kmeny.

Tento týden už USA vyzvaly Sáliha, aby do pátku opustil zemi.

Sálih byl donucen odejít po protestech proti jeho vládě v době arabského jara

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám