Hlavní obsah

Rabinův vrah svým interview pobouřil Izrael, prý ho inspiroval Šaron

– JERUZALÉM
Novinky, ČTK, aš, Ha´arec

Izrael je pobouřen výpovědí Jigala Amira, vraha izraelského premiéra Jicchaka Rabina, který bez vědomí věznice poskytl rozhovor izraelským televizím. I z krátkých ukázek je patrné, že svého činu nelituje. Televize proto ustoupily od plánu odvysílat v pátek večer s Amirem celý rozhovor. Ředitelství věznice mu zakázalo návštěvy rodiny a přestěhovalo ho do věznice na jihu země, kde jsou Palestinci.

Foto: ČTK

Jigal Amir, vrah izraelského premiéra Jicchaka Rabina před soudem v Tel Avivu.

Článek

Jak by bylo snadné Rabina zabít, si Jigal Amir uvědomil na jedné svatbě, kde byl někdejší izraelský premiér hostem. Měl totiž jen jednoho bodyguarda.

"Jestliže jsem si s ním mohl potřást rukou, snadno bych ho mohl i zastřelit, kdybych chtěl,“ uvedl na doživotí odsouzený Amir v rozhovoru pro kanál 10. "Byl jsem vevnitř s pistolí, viděl jsem, že je to snadné a říkal jsem si, že v dalších letech bych mohl litovat, že jsem ho nezabil,“ dodal atentátník.

:. Jicchak Rabin (vpravo) a tehdejší ministr zahraničí Šimon Peres na manifestaci proti násilí, po níž Rabina zastřelil židovský extremista Jigal Amir.foto: ČTK

Amir také vysvětlil, co ho k činu inspirovalo. Prý "všichni, kdo rozumí armádě“. Jmenoval bývalého premiéra Ariela Šarona, bývalého náčelníka štábu a ministra Refaela Ejtana a zavražděného ultrapravicového ministra Rechavama Ze'eviho. "Všichni vojenští experti říkali, že dohoda z Osla je katastrofou,“ argumentoval Amir. Dohodu v roce 1993 podepsal právě Rabin a palestinský předák Jásir Arafat.

Protesty v celém Izraeli

Když kanál 2 odvysílal upoutávku na rozhovor, ozvala s protesty nejen Rabinova rodina, ale také mnoho jiných Izraelců. Kanál 2 pořad z programu stáhl, Kanál 10, který ho pořídil, ho uvede ve zkrácené verzi.

Správu věznice, v níž si odpykává trest, šokovalo, že Amir poskytl telefonicky médiím rozhovor, i když to má zakázáno. Věznice mu zpřísnila režim a zrušila některé z výhod, kterých požíval. Za trest teď Amira nesmí navštěvovat rodina a byl převezen z věznice v centru Izraele do věznice na jihu Izraele, kde si odpykávají tresty Palestinci.

Amir zastřelil Rabina 4. listopadu 1995 na shromáždění v Tel Avivu. Bylo mu tehdy 27 let a odsouzen byl v následujícím roce. Ve vězení dostal možnost oženit se a zplodit dítě.

Loňské narození jeho syna vzbudilo v Izraeli nevoli stejně jako to, že obřad obřízky vyšel na 12. výročí Rabinovy smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám