Hlavní obsah

Pumové útoky v Iráku mířily na hráče a diváky fotbalu

– Bagdád

Pumové útoky v Iráku se v posledních dnech zaměřily na hráče a diváky fotbalových zápasů. V sobotu v souvislosti s tím zemřelo v Bagdádu a okolí sedm lidí. Další tři oběti si vyžádal výbuch pumy na rušném tržišti v městečku západně od Bagdádu.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Vlny explozi a atentátů prohlubují obavy, že se Irák znovu propadá do sektářské války.

Článek

Sobotní výbuchy jsou součástí letošního trendu eskalace útoků vesměs sunnitských militantních skupin. Od počátku letošního dubna bylo při pumových a dalších ozbrojených útocích v Iráku zabito přes 2000 lidí. Nejhorším měsícem byl květen, kdy takto zemřelo přes 1000 lidí, což byl nejvyšší měsíční počet od krvavých let 2006-07.

Bomba v kavárně v centru Bagdádu zabila čtyři mladíky, kteří se tam sešli ke sledování fotbalového zápasu mezi Irákem a Chile. V Mukdadiji, 80 kilometrů severovýchodně od Bagdádu, vybuchly dvě pumy poblíž fotbalového stadionu a zabily tři hráče.

V pátek dvě exploze v sousedství fotbalového stadiónu asi 30 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu zabily pět hráčů. Ve čtvrtek večer se oběťmi výbuchů stalo celkem 36 lidí sledujících televizní fotbalový zápas v kavárnách v Bagdádu, Džbale a Bákubě. Důvody útoků na hráče a diváky fotbalu nejsou podle agentury Reuters zatím jasné.

Vlny explozi a atentátů prohlubují obavy, že se Irák znovu propadá do sektářského konfliktu mezi sunnity a šíity. Choulostivou rovnováhu mezi těmito dvěma odnožemi islámu stále více narušuje občanská válka v sousední Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám