Hlavní obsah

První dávka vakcíny od Pfizeru chrání z 85 procent, zjistila izraelská nemocnice

– Jeruzalém
Alex Švamberk, Alex Švamberk

Už první dávka vakcíny od Pfizeru/BioNTechu chrání před nákazou koronavirem z 85 procent, uvedla ve studii zveřejněné v časopisu Lancet Nemocnice Chajima Šeby, největší izraelské zdravotnické zařízení. Po podání druhé dávky je podle výrobce ochrana 95procentní. Zpráva tak opět podnítila debatu o možném odkladu podání druhé dávky v době, kdy je vakcín nedostatek. Opakovaná dávka se má podávat po třech týdnech.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští zdravotníci na oddělení JIP pro pacienty s těžkým průběhem nemoci v nemocnici Chajima Šeby

Článek

Do výzkumu se zapojilo přes devět tisíc zdravotníků z Nemocnice Chajima Šeby. První dávku dostali v lednu a ukázalo se, že se mezi 15. a 28. dnem po jejím podání snížil počet případů covidu-19 se symptomy o 85 procent ve srovnání s neočkovanými.

Statistika, do které byli zahrnuti také asymptomatičtí pacienti s pozitivním PCR testem na SARS-CoV-2, ukázala, že mezi 15. a 28. dnem po podání první dávky se počet nákaz snížil o 75 procent, v prvních čtrnácti dnech pak o třicet procent.

První důkaz z reálného světa

Expert na infekční choroby z Šebovy nemocnice profesor Ejal Lešem řekl televizi Sky News: „Je to první důkaz efektivity vakcíny po podání první dávky, který je z reálného světa.“

Nemocnice však připustila, že nejde o klasický slepý randomizovaný test.

Funguje to. Z půl milionu naočkovaných v Izraeli jen čtyři vážnější případy a žádná úmrtí

Koronavirus

U zaměstnanců nemocnice se mezi 19. prosincem a 24. lednem objevilo 170 případů koronaviru. Nakazilo se 89 neočkovaných zdrvaotníků, 55 případů připadalo na očkované v prvních 14 dnech po podání první dávky a 26 lidí se nakazilo mezi 15. a 28. dnem po podání první dávky, z nichž tři už dostali i druhou dávku. Zdroj nákazy se podařilo vystopovat u 125 nakažených, 89 se nakazilo komunitně.

K 24. lednu bylo v nemocnici naočkováno 7214 lidí první dávkou a 6037 z nich už i druhou.

Výrobce podání jedné dávky nezkoumal

Studie se objevila jen několik dnů poté, co kanadští vědci uvedli, že by se mohlo podání druhé dávky odložit, protože už první poskytuje značnou ochranu. Z dat poskytnutých výrobci americkému Úřadu pro potraviny a léky (FDA) zjistili, že poskytuje ochranu dokonce v 92,6 procenta.

FDA v prosinci uvedl, že klinické testy naznačily, že už první dávka poskytuje nějakou ochranu, ale že pro případné podání jen jedné dávky by bylo potřeba mít víc dat.

Jihoafrická mutace může výrazně snížit účinnost vakcíny Pfizer, tvrdí studie

Koronavirus

Pfizer uvedl, že odlišné dávkování, než je podání druhé dávky po třech týdnech, nezkoumal.

Zjištění však naznačují, že jedna dávka od Pfizeru by mohla chránit lépe než dvě od AstraZeneky.

Reklama

Výběr článků

Načítám