Hlavní obsah

Příští izraelskou vládu má sestavit Netanjahu, i když ve volbách prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský prezident Reuven Rivlin ve středu požádal dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua, aby sestavil i příští vládu. Informují o tom agentury s odvoláním na prezidentskou kancelář.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu z pravicové strany Likud nyní bude mít 28 dnů na to, aby sestavil vládu, případně může prezidenta požádat o dvoutýdenní prodloužení této lhůty. Pokud se mu to povede, půjde už o jeho páté období ve funkci předsedy vlády.

Podle agentury Reuters Netanjahua však nečeká snadný úkol, protože se mu po volbách z minulého týdne nepodařilo vyjednat si ve 120členném parlamentu většinu.

Ganc a Netanjahu začnou jednat o velké koalici

Blízký a Střední východ

Likud získal ve volbách 32 křesel, vítězem voleb je s 33 mandáty centristické uskupení Modrá a bílá Bennyho Gance, ani ten však nemá nadpoloviční podporu. Netanjahua je ochotno podpořit 55 zvolených zákonodárců, Gance 54.

Reklama

Související témata:

Související články

Netanjahu vyzval k ustavení velké koalice

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ze strany Likud vyzval po úterních předčasných parlamentních volbách svého soupeře Bennyho Gance, který stojí v čele...

Výběr článků

Načítám