Hlavní obsah

Přijali jsme 2,5 miliónu Syřanů, brání se kritice Saúdská Arábie

Novinky, kre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdská Arábie uvedla, že od začátku syrské krize v roce 2011 přijala na svém území 2,5 miliónu Syřanů. Informovala o tom v pátek tamní tisková agentura. Saúdská Arábie tak reaguje na kritiku mířenou k bohatým státům Perského zálivu, jejichž pomoc uprchlíkům je prý nedostatečná.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrský uprchlický tábor al-Zátarí v Jordánsku. Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že Syřané, kteří na území Saúdské Arábie pobývají, nejsou považováni za uprchlíky a mají volnost pohybu po celé zemi. Syřanům bylo uděleno povolení k pobytu, které jim dává právo získat bezplatnou péči, vstoupit na trh práce a navštěvovat školy a univerzity.

Pokyny k přijímání syrských studentů byly prý obsaženy už v královském výnosu z roku 2012. Podle vládních statistik tak bylo na veřejné školy přijato už více než 100 tisíc syrských studentů.

Kromě toho prý Saúdská Arábie poskytla pomoc do táborů i mimo ně v celkové částce kolem 700 miliónů dolarů (zhruba 16,8 miliardy korun).

Saúdská Arábie tímto prohlášením reagovala na kritiku v souvislosti s prohlubující se krizí s migranty v Evropě. Svět vyzývá státy Perského zálivu, aby se více snažily vypořádat s rostoucím počtem syrských migrantů, kteří prchají ze své domovské země.

Dosavadní odhady hovořily o tom, že se v Saúdské Arábii nacházejí nejvýše stovky tisíc uprchlíků ze Sýrie. Zhruba dva milióny jich jsou v Turecku, milión a půl v Libanonu a téměř milión v Jordánsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám