Hlavní obsah

Při náletech v Jemenu zemřela devítičlenná rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

V Jemenu nedaleko metropole Saná zemřela při náletu v noci na sobotu devítičlenná rodina. Deset dalších lidí bylo zraněno. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) čeká již několik dní na povolení poslat do Jemenu humanitární pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v jihojemenském přístavu AdenVideo: Reuters

 
Článek

V Jemenu se rozhořel ozbrojený konflikt, v němž na jedné straně bojují tamní šíité podporovaní částí armády a Íránem a na druhé vojsko věrné prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu.

Při náletu v noci na sobotu byla cílem nejspíš vojenská základna u Saná, ale zasažena byl i vesnice poblíž. Pod troskami jednoho zničeného domu zemřeli tři dospělí a šest dětí. Podle svědků bylo také zraněno asi deset lidí a někteří ještě mohou být pod sutinami.

Povolení pro humanitární pomoc 

MVČK několik dní marně žádá o povolení vyslat tři své dodávky léků a zdravotních potřeb. Chce také poslat loď se skupinou chirurgů.

"Naše dodávky jsou stále zablokované a situace je čím dál horší. V Jemenu lidé umírají každou hodinu a my k nim nutně potřebujeme dostat tuto pomoc," řekla mluvčí MVČK Sitara Jabeenová.

Těžké boje jsou hlášeny z okolí jihojemenského přístavu Aden, který se považuje za baštu Hádího oddílů. Podle posledních zpráv tam od 26. března, kdy začaly koaliční nálety, zahynulo 185 osob a víc než 1200 bylo raněno.

Adenským nemocnicím prý došly zásoby a potřebují nutně pomoc. Mezi mrtvými v Adenu jsou i dva humanitární pracovníci, kteří přišli o život, když se snažili pomoci raněným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám