Hlavní obsah

Před americkým velvyslanectvím v Bagdádu se opět protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Ochranka amerického velvyslanectví v Bagdádu musela ve středu opět zasahovat proti stovkám Iráčanů, kteří před objektem začali pálit americké vlajky. Pokračují tak v protestu, který začal v úterý a je reakcí na nedělní americký úder na pozice jedné ze šíitských iráckých milicí. O život při něm přišlo 25 milicionářů.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Před velvyslanectvím USA v Bagdádu pokračuje protest.

Článek

Lidé pálili americké vlajky a ochranka ambasády proti nim použila slzný plyn. Na místo přijely sanitky i policejní posily, které mají pomoci kolegům rozmístěným kolem velvyslanectví.

Ambasáda je v nejpřísněji střežené zóně Bagdádu, kterou iráčtí vojáci znovu uzavřeli. Na vstupech obnovili prohlídky, ale podle agentury AFP se nesnaží přinutit odejít demonstranty, kteří jsou uvnitř zóny.

V úterý se dav krátce dostal do recepce areálu, ale samotnou budovu velvyslanectví neohrozil. Účastníci pak oznámili, že protest bude pokračovat v dalších dnech, a před velvyslanectvím, které je nejrozlehlejším americkým zastupitelským úřadem ve světě, si postavili asi 50 stanů a dovezli rovněž sanitární vybavení.

Rozzuřený dav v Bagdádu prolomil bránu ambasády USA, z areálu šlehají plameny

Blízký a Střední východ

USA nedělní nálet označují za odvetu za páteční raketový útok na iráckou vojenskou základnu, kde působí i Američané a kde jeden americký civilista přišel o život. USA tento útok připsaly milicím, jež podporuje Írán a na jejichž pozice mířily nedělní nálety.

Americký prezident Donald Trump úterní protest v Bagdádu připsal Íránu a řekl, že Teherán za útok na velvyslanectví draze zaplatí. Spojené státy vyšlou do regionu dalších 750 vojáků a následovat mají další posily, oznámil ministr obrany Mark Esper.

Reklama

Výběr článků

Načítám