Hlavní obsah

Požár v Izraeli se nedaří zvládnout

– Haifa
Novinky,

Rozsáhlý lesní požár, který propukl ve čtvrtek na severu Izraele, se nedaří stále zvládnout. Už si podle listu Ha´arec vyžádal 42 obětí a v sobotu si vynutil další evakuace. Zasáhl vesnici umělců Ein Hod a Nir Etzion.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Izraelský hasič míjí dohořívající trosky domu.

Článek

Oheň od čtvrtka spálil více čtyři tisíce hektarů lesního porostu se čtyřmi milióny stromy.

Na 17 000 lidí, včetně šesti stovek vězňů, muselo být evakuováno z pohoří Karmel kolem izraelského města Haify, které se ocitlo v obklíčení plamenů. Mezi oběťmi je 36 vězeňských dozorců, kteří jeli autobusem do místní věznice, aby pomohli s evakuací vězňů.

Zasaženy byly i Karmelský lesní hotel a rezervace Haj-bar, ze které se musela evakuovat zvěř. Plameny se také blíží k univerzitě v Haifě a k haifské čtvrti Denya.

Foto: Nir Elias, Reuters

Spálená dům v kibucu Beit Oren

Izraelská lesní správa uvedla, že oheň zničil na 3400 hektarů půdy s více než čtyřmi miliony stromů. Podlé médií jde o největší lesní požár v dějinách Izraele.

Požár stále zuří plnou silou, i když byly nasazeny vodní bombardéry z Francie, Turecka, Řecka, Kypru a Ruska. Nasazen je i ruský stroj, který unese 42 000 litrů vody a v akci je také deset izraelských strojů.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Řecký vodní bombardér zasahuje v Izraeli.

Mluvčí izraelských hasičů Joram Levy řekl: „Mezinárodní pomoc, kterou jsme dostali, je ohromná a mohla by pomoci uhasit požár v sobotu v noci.

Mluvčí policie Mickey Rosenfeld ale varoval, že změny větru a teploty i další faktory by mohly prodloužit hasební práce na dalších 24 až 48 hodin.

Foto: Nir Elias, Reuters

Hasiči spí po zásahu v Ein Hod

Rosenfeld dodal, že oheň pravděpodobně nebyl založen úmyslně, ale vnikl z nedbalosti. Jiný mluvčí regionální policie podle agentury AFP sdělil, že příčinou neštěstí mohla být nedbalost blíže nespecifikované rodiny.

Foto: Nir Elias, Reuters

Hašení domu v oblasti Ein Hod

Podle vyšetřovatelů zřejmě vzplál domovní odpad a vyhozené pneumatiky. Výslech dvou zadržených podezřelých ze založené požáru ukázal, že to neudělali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám