Hlavní obsah

Íránský jaderný provoz v Natanzu se podle jeho šéfa stal terčem teroristického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V íránském jaderném provozu v Natanzu, kde se spustily nové odstředivky, které umožňují rychlejší obohacování uranu, došlo v neděli k potížím s dodávkami elektřiny. Podle šéfa íránského jaderného programu Alího Akbara Sálehího šlo o následek teroristického útoku. Podle předchozího vyjádření íránských úřadů nedošlo k úniku jaderného materiálu a nejsou ani oběti.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Jaderný provoz v Natanzu

Článek

Šéf íránského jaderného programu vyzval mezinárodní společenství a Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby se zabývaly záležitostí, kterou označil za "jaderný terorismus". Dodal, že Írán si vyhrazuje právo proti pachatelům zakročit, uvedla podle agentury Reuters tamní televize.

Mluvčí íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí dříve řekl, že incident se týkal elektrické soustavy a obešel se bez kontaminace a obětí. Doplnil, že se příčina problému vyšetřuje. Mluvčí MAAE Reuters prostřednictvím e-mailu sdělil, že agentura o zprávách v médiích ví, ale v této fázi komentář neposkytne.

Provoz v Natanzu, který se nachází v poušti v centrální provincii Isfahán, je klíčovou částí íránského jaderného programu a monitorují jej inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

V Natanzu prý útočili Gepardi vlasti. Nikdo o nich ale neslyšel

Zahraniční

Loni v červenci propukl v Natanzu požár. Vláda tehdy věc označila za pokus sabotovat íránský jaderný program. V roce 2010 byl počítačový červ Stuxnet, jehož vývoj mnozí přičítají Spojeným státům a Izraeli, odhalen poté, co byl použit k útoku na zařízení v Natanzu.

Íránský jaderný program pokračuje navzdory počítačovému viru

Blízký a Střední východ

Teherán a Washington se nyní přes prostředníky snaží oživit jadernou dohodu mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015, která měla zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní. Bývalý americký prezident Trump od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán následně začal části dohody porušovat.

Foto: Planet Labs Inc., ČTK/AP

Satelitní záběr jaderného provozu v Natanzu z dubna2021

Současný šéf Bílého domu Joe Biden po nástupu do funkce uvedl, že se USA k jaderné dohodě opět připojí, ovšem za předpokladu, že ji Írán začne znovu plně dodržovat. USA minulý týden potvrdily zájem o obnovení dohody.

USA chtějí návrat k jaderné dohodě s Íránem, jsou připravené zrušit sankce

Blízký a Střední východ

Íránský prezident Hasan Rúhání, který v sobotu asistoval spuštění nových pokročilých odstředivek, zopakoval závazek Íránu k nešíření jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám