Hlavní obsah

Pojďte bojovat, dáme vám najíst, lákají islamisté hladové civilisty ve Fallúdži

Bagdád

Radikálové z Islámského státu (IS) v obléhaném iráckém městě Fallúdža nabízejí hladovějícím civilistům jídlo za to, že se zapojí do jejich bojových řad. Lidi z předměstí také lákají do města, aby se jimi zaštítili. Podle agentury Reuters to vypověděli ti, kterým se podařilo z válečné zóny uprchnout.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci v domě jižně od Fallúdže

Článek

Sunnitští extremisté město ovládli před více než dvěma lety. Svědci vypověděli, že radikálové zásoby potravin bedlivě hlídají a od té doby, co se výrazně ztenčily, obcházejí domácnosti, konfiskují jídlo a lidi nechávají hladovět. Ti, komu se podařilo uprchnout, uvedli, že přežili jen díky zásobám starých datlí, a potvrdili, že Islámský stát láká příslibem potravy nové bojovníky do svých řad.

„Řekli našemu sousedovi, že mu dají pytel mouky, pokud se k nim jeho syn připojí, ale on to odmítl. Když pak odešli, utekl i s rodinou,“ vylíčila 23letá Hanaa Fajádová z předměstí Fallúdže. „My sami jsme utekli, protože tam nebylo žádné jídlo ani dřevo na oheň a blízko našeho domu se střílelo,“ dodala.

Bez jídla i bez peněz

Stejně jako ostatní uprchlíci poznamenala, že obyvatelé Fallúdže nemají peníze na to, aby si jídlo případně od IS koupili. Irácká vláda totiž už rok státním zaměstnancům ve městě nevyplácí mzdy.

„V posledních sedmi měsících nám všechno došlo a přežívali jsme na datlích a vodě. Mouka, rýže, olej nebyl za dostupnou cenu k mání,“ řekla agentuře Reuters Azhar Hadíová. Padesátikilový pytel mouky podle ní stojí 500 000 dinárů (10 000 korun).

Před tím, že ve Fallúdži panuje hlad a hrozí hladomor, už varovala Norská rada pro uprchlíky (NRC). Svědci nyní doplnili, že IS lidi z předměstí láká do města, zřejmě proto, aby je využil jako štíty.

Ohlášený rychlý postup se nekoná

Irácká armáda zahájila ofenzívu proti Fallúdži před třemi týdny za pomoci amerického letectva a šíitských milicí. Stejně jako při dřívějších ofenzívách však po úvodních sebejistých prohlášeních o úspěšném postupu ale minulý týden přiznala, že operace potrvá déle. [celá zpráva]

K tomu se stejně jako dříve objevila obvinění, že šíitské milice mučí sunnitské civilisty, a Bagdád reagoval slibem, že budou odvolány. Irácký premiér Hajdar Abádí minulý týden přiznal, že situace ve městě je složitá.

Americká armáda odhaduje, že ve Fallúdži je 500 až 700 bojovníků IS, šíitské milice tvrdí, že jich je okolo 2500. Podle OSN ve městě a okolí uvízlo zhruba 50 000 civilistů.

Fallúdža leží na Eufratu zhruba 70 km západně od Bagdádu. Je to starobylé město, které bylo osídleno už za dob Babylónské říše. Jeho současné arabské jméno vychází ze staršího aramejského názvu Pallgutha. V raném středověku byla známá i jako Pumbedita, kde působila významná židovská akademie, která se podílela na vzniku Babylónského talmudu. Nyní je Fallúdža nazývána městem mešit, protože se v ní nachází na 200 převážně sunnitských modlitebních míst.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Související články

Boje o Fallúdžu ohrožují 20 tisíc dětí

Dětský fond OSN (UNICEF) se obává o bezpečnost asi 20 tisíc dětí, které uvízly ve městě Fallúdža, jež se irácké jednotky snaží dostat z rukou ozbrojenců...

Výběr článků

Načítám